Wat is Winrmsrv.exe? Moet ik het verwijderen?

Winrmsrv.exe is een legitiem uitvoerbaar bestand dat door Microsoft is gemaakt, maar kan ook wijzen op een crypto-mining malware-infectie

Winrmsrv.exe is een achtergrondproces dat gebruikers op hun Windows-computers kunnen aantreffen zodra ze Taakbeheer openen. Het uitvoerbare bestand is ontwikkeld door Microsoft Corporation, en de gebruikelijke locatie is in de map C:Windows System32. Toch begonnen veel gebruikers te klagen dat hun firewall de inkomende verbinding van Winrmsrv.exe blokkeert; er wordt toestemming gevraagd om informatie te verzamelen. Omdat de ontwikkelaar dus wordt weergegeven als Microsoft, zijn gebruikers verward over de vraag of het bestand wel of niet legitiem is.

De waarheid is dat Winrmsrv.exe zowel onschadelijk als een Trojaans paard kan zijn dat werkt als malware die op het betreffende apparaat aan cryptomining doet. Gebruikers die de firewall-melding tegenkomen, moeten de verbinding onmiddellijk te verbreken. Als Winrmsrv.exe echter al op de achtergrond draait en systeemvertragingen of andere problemen veroorzaakt, moet u de nodige tijd nemen om u ervan te verzekeren dat het bestand niet aan malware is gerelateerd.

Naam Winrmsrv.exe 
Type Windows-systeembestand (legitiem); Trojaans/cryptominer (schadelijk)
Infiltratie  Trojaanse paarden worden meestal gedownload van kwaadaardige websites die illegale toepassingen/software-scheuren hosten of via booby-trapped e-mailbijlagen/hyperlinks. 
Symptomen  Legitieme uitvoerbare bestanden van Windows zouden geen problemen mogen veroorzaken. De malware-versie van het bestand is een onderdeel van crypto-mining activiteiten, die kunnen leiden tot een hoog CPU-gebruik van bepaalde achtergrondprocessen, een vertraging van de werking van de computer, systeemcrashes, BSOD's, enz.
Handtekening Het originele bestand is ondertekend met het certificaat van Microsoft; de schadelijke versie heeft geen digitale handtekening
Gekoppelde malware  Trojaans paard: Win32/CoinMiner.C! rfn, IDP.Generic.5b85ceb558ba.3.2, Win64:Trojaans-gen
Verwijdering Om van malware af te komen, moet u uw computer scannen met gerenommeerde anti-malware software.
Herstel & optimalisatie Malware kan verschillende Windows-componenten beschadigen of instellingen wijzigen. Om de wijzigingen terug te draaien en de virusschade te herstellen, kunt u uw toestel scannen met FortectIntego.

Wij willen u er graag op wijzen dat de verwijdering of procesbeëindiging van Winrmsrv.exe niet moet worden uitgevoerd als het bestand legitiem is en door Microsoft is ondertekend. In het geval dat u een noodzakelijk bestand afsluit dat nodig is voor de normale werking van Windows, kunt u te maken krijgen met systeeminstabiliteit, fouten, vertraging, crashes en andere problemen. Als u twijfelt, controleer dan of het bestand digitaal is ondertekend en zich in de Windows32-map bevindt:

  • Klik met de rechtermuisknop op het Winrmsrv-proces en kies Eigenschappen
  • Controleer de locatie van het bestand in het tabblad Algemeen; dit moet C:Windows System32 zijn.
  • Selecteer bovenaan het tabblad Digitale Handtekeningen
  • Klik op de verstrekte handtekening en selecteer Details
  • Kies Bekijk Certificaat

Als de laatste drie stappen niet kunnen worden uitgevoerd omdat er niets in de “Handtekeningenlijst” staat, is de kans groot dat u te maken heeft met het Winrmsrv.exe-virus. Het is duidelijk dat kwaadwilligen de naam van Microsoft gebruiken om te voorkomen dat gebruikers achterdochtig worden, hoewel er niets wettelijks aan het nepbestand is.

Hoewel er veel verschillende soorten malware kunnen worden geassocieerd met het Trojaans paard Winrmsrv.exe, is het meest waarschijnlijke type een cryptominer; deze malware maakt op onwettige manier misbruik van computerbronnen om cryptocurrency te ontginnen voor personen met slechte bedoelingen. In de meeste gevallen maakt het virus gebruik van CPU- en/of GPU-kracht om wiskundige berekeningen uit te voeren, waardoor de hardware op bijna zijn volledige capaciteit draait. Hierdoor kunnen gebruikers last krijgen van verhoogde elektriciteitsrekeningen en het onvermogen om de PC te gebruiken voor CPU- of GPU-zware taken, zoals gaming of zelfs het bekijken van HD-video's. 

Het ergste is dat het Winrmsrv.exe-virus de Windows-verdediging kan uitschakelen (zo meldt een gebruiker bijvoorbeeld dat de Windows-update-service is beëindigd), anti-malware software kan verwijderen en andere schadelijke software op de achtergrond kan downloaden. Als gevolg hiervan zouden gebruikers onbedoeld gevoelige gegevens aan cyberaanvallers kunnen onthullen of hun bestanden kunnen laten versleutelen door gijzelsoftware.

Om het Trojaans paard Winrmsrv.exe van uw computer te verwijderen, moet u deze dus scannen met gerenommeerde anti-malware software, zoals SpyHunter 5Combo Cleaner of Malwarebytes. Houd er rekening mee dat malware ook verschillende Windows-bestanden kan beschadigen, wat kan leiden tot systeemcrashes, fouten, app-defecten, vertragingen en andere problemen. Als u problemen ondervindt nadat u zich van het Winrmsrv.exe-virus hebt ontdaan, moet u een pc-reparatiehulpmiddel FortectIntego gebruiken om het toestel te repareren.

Trojaanse paarden kunnen op verschillende manieren worden verspreid

Een Trojaans paard is een type malware dat verschillende bedreigingen kan vertegenwoordigen. De naam is afkomstig van de manier waarop het is geïnstalleerd op het doelsysteem. Het verwijst naar een oud Grieks verhaal, toen Odysseus het plan bedacht om zich te verbergen in een houten paard om toegang te krijgen tot de stad Troje. Net als in dit verhaal is een Trojaans paard iets wat zich vermomt als een soort onschadelijke toepassing of een bijlage die het toestel besmet met malware zodra het geopend wordt. De lading kan echter sterk verschillen en Trojaanse paarden kunnen worden geprogrammeerd om verschillende dingen op het toestel te doen, zoals toetsaanslagen registreren, screenshots maken, gebruikers naar schadelijke websites omleiden, cryptocurrency ontginnen, enz.

Om uzelf te beschermen tegen Trojaanse paarden, moet u zich bewust zijn van de trucs die kwaadwilligen gebruiken om gebruikers te misleiden en hen malware te laten installeren in plaats van de gewenste toepassing. Hier zijn de twee meest voorkomende verspreidingsmethoden van Trojaanse paarden:

  • Kijk uit voor phishing-e-mails. Bedreigers maken meestal gebruik van een bestaand botnet om phishing-e-mails te versturen naar duizenden gebruikers. Meestal wordt een macro-ingebed document met boobytraps of een schadelijke link toegevoegd. Met behulp van social engineering openen veel gebruikers de bijlage of klikken ze op de hyperlinks, waardoor het infectieproces van de PC op gang komt. Laat macro's dus nooit draaien als er om gevraagd wordt (voornamelijk “Content Toestaan”), en klik nooit op ingebedde links.
  • Download geen illegale software. Scheuren, laders, herverpakte installateurs, illegale programma's en soortgelijke tools worden vaak geladen met malware. Een van de meest prominente gijzelsoftware-families, Djvu, past deze methode uiterst succesvol toe. Hoewel sommige van dergelijke downloads misschien installeren wat u verwachtte, zal de extra lading op de achtergrond worden geplaatst, zonder dat u het merkt. Als er geen antivirus op het systeem draait, kunnen dergelijke Trojaanse paarden maanden of zelfs jaren draaien voordat ze worden opgemerkt.

Manieren om zich te ontdoen van het Winrmsrv.exe-virus

Hoewel Trojaanse paarden een grote verscheidenheid aan malware kunnen vertegenwoordigen en de functie ervan kan verschillen, is het belangrijkste malwaretype dat met het Winrmsrv.exe-virus wordt geassocieerd een cryptojacker. Niet alleen zal het de werking van het toestel vertragen zodat het gebruik ervan ondraaglijk wordt, maar het kan ook leiden tot de installatie van andere schadelijke software. Om Winrmsrv.exe van uw toestel te verwijderen, moet u uw apparaat scannen met anti-malware software die alle schadelijke componenten kan lokaliseren en in één keer kan beëindigen.

Houd er rekenig mee dat Winrmsrv.exe niet moet worden verwijderd als het bestand legitiem is (d.w.z. door Microsoft is ondertekend), omdat dit kan leiden tot een Windows OS-storing. Als u twijfelt of het bestand legitiem is, moet u vertrouwen op beveiligingssoftware. Hoe dan ook mag u Winrmsrv.exe niet door de firewall laten gaan, omdat het ongebruikelijk is dat een legitiem Windows-bestand een dergelijk verzoek doet.

Aanbieding
doe het nu!
Download
Fortect Tevredenheid
Garantie
Download
Intego Tevredenheid
Garantie
Compatibel met Microsoft Windows Compatibel met macOS
Wat doe je wanneer het niet lukt?
Als u er niet in slaagde de virus schade te herstellen met Fortect Intego, stel dan een vraag aan ons ondersteuningsteam en voorzie zo veel details als mogelijk is.
Fortect Intego has a free limited scanner. Fortect Intego offers more through scan when you purchase its full version. When free scanner detects issues, you can fix them using free manual repairs or you can decide to purchase the full version in order to fix them automatically.
Over de auteur
Olivia Morelli
Olivia Morelli

Als deze gratis verwijderingshandleiding je geholpen heeft en je teverden bent over onze dienst, overweeg dan slajblieft om een gift te doen om de dienst verder te laten bestaan. Zelfs het kleinste bedrag stellen wij ten zeerste op prijs.

Contact Olivia Morelli
Over het bedrijf Esolutions

Verwijdering gidsen in andere talen