Wat is virussen en hoe verwijder ik het

door Lucia Danes - - Bijgewerkt | Het type: Virussen

Een virus is een kwaadaardig computer programma dat zich verspreid door bestanden te infecteren, gerelateerde compenenten installeert of specifieke media bestanden verwijdert. Deze programmas dragen meestal een destructieve payload, dat door de maker is geselecteerd, afhangend van zijn of haar intensies. Een typisch virus infecteert een systeem, corrumpeert of verwijderd zijn bestanden en folders, download andere gevaarlijke parasieten en verzameld informatie over de gebruiker zijn/haar activiteiten op het internet of openbaart gevoelige informatie. Als het systeem is geinfecteerd door een extreem gevaarlijk virus, kan het het ook volledige data dat op de harde schijf is opgeslagen, encrypteren of vernietigen. De meest gevaarlijke virussen zoeken heel het PC systeem of delen ervan te beschadigen.
Typisch zijn virussen in drie hoofd categorien op te delen:

1. Parasieten die ontworpen zijn om andere virussen te verspreiden of legitieme systemen te corrumperen. Bijvoorbeeld:

2. Gevaren die capabel zijn om gevaarlijke activiteiten te starten in het systeem. Ze kunnen oorzaak geven aan, misleidende waarschuwingen, neppe systeem scanners, valse berichten die het gehele PC systeem vastzetten en andere acties. Bijvoorbeeld:

3. Andere virusen. Deze categorie bevat:

Sommige virussen behoren tot geen enkele van deze categorien, omdat ze meer dan één eigenschap of functie combineren. Zo'n gevaren, soms ook hybride virussen genoemt, kunnen gebruikt worden om misleidende waarschuwingen, ge-encrypteerde gebruikers bestanden, het verspreiden van andere virussen en bijkomstige activiteiten, die kwaadaardig blijken te zijn. Het is zeer moeilijk om al deze parasieten te vinden en te verwijderen van uw systeem, omdat ze meestal bestaan uit componenten die zich automatisch herinstalleren na een verwijdering. Ook hebben veel virussen extra kenmerken die het hun mogelijk maken om te schuilen van antivirus software. Zo'n een gevaren kunnen toezicht houden op de activiteit van antivirus software en zijn verzoeken onderscheppen. Wanneer het antivirus programma probeert een geinfecteerd bestand te controleren, zal het virus direct het originele, niet geinfecteerde variant van het bestand tonen en zo zijn ontdekking voorkomen.

Welke activiteiten kunnen veroorzaakt worden door een virus?

Wanneer een kwaadaardig programma het systeem infiltreert, start het activiteiten zoals:

 • infecteert, overschrijft of verwijdert bestanden. Het kan ook je persoonlijke documenten, essentiele systeem componenten en handige applicaties beschadigen.
 • Voegt een kwaadaardige code in het master boot record (MBR) van de harde schijf om een destructieve payload te starten voor het werkend systeem geladen kan worden.
 • Voegt kwaadaardige componenten toe aan een respectabel programma of veranderd zijn  instellingen zodat het geinfecteerde documenten opent of creert met deze programmas.
 • Beschadigt ernstig de computer door essentiele hardware instellingen te veranderen, het CMOS geheugen te wissen of BIOS te corrumpteren. Dit kan tot kritieke data verlies leiden en het storend werken van het computer systeem.
 • Creert duizende random bestanden en folders die heel veel vragen van de computer zijn middelen.
 • Toont vele nepberichten, verandert verschillende systeemsinstellingen, veroorzaakt omliedingen en vertoont vervelende acties die de gewone taken van de gebruiker vermoeilijken.
 • Infecteert het systeem met trojans, achterdeuren, keyloggers en andere gevaarlijke parasieten.
 • Gebruikt een aangetast systeem om andere malware te verspreiden
 • Steelt of encrypteert gevoelige persoonlijke informatie, belangrijke documenten, paswoorden, login namen, identiteit details of de gebruiker zijn/haar contacten
 • Vermijdt verwijdering door zichzelf aan te passen, geinfecteerde bestanden te encrypteren, verzoeken te onderscheppen van antivirus software en het normale systeem te veranderen
 • Veroorzaakt vertragingen, vermindering van de systeems beveiliging en en veroorzaakt software instabiliteit.

Manieren die gebruikt worden door virus makers om hun gevaren te verspreiden:

Virussen infecteren een computer zonder dat de gebruiker dit weet of toestaat. Er zijn zes algemene manieren hoe deze ongevraagde parasieten in het systeem kunnen geraken.

 • Virussen infecteren vooral documenten, uitvoeringen en andere bestanden van vertrouwde bronnen. Wanneer een slachtoffer zo'n documenten opent of uitvoert, kan het virus zich stilletjes installeren in het systeem.
 • Er zijn zeer veel virussen dat zich verspreiden als email aanhangsels. Ze kunnen ook aankomen in een direct bericht of kunnen soms in brieven verscholen zijn. Deze virussen hebben onverdachte namen en kunnen hierdoor de gebruiker misleiden zodat deze ze opent of uitvoert. Eens de gebruiker ze opent, kan het virus stilletjes de computer infecteren.
 • Sommige delen van virussen zijn verspreid via verwijderbare drives die automatisch uitgevoerd worden wanneer de gebruiker ze in de schijf steekt.
 • Piraterij software en namaak  computer spelletjes zijn vaak gevuld met verscheidene virussen. Eens de de gebruiker de installatie start van zulke games of programmas, zal de parasiet stilletjes het systeem infecteren.
 • Virussen kunnen ook in je computer geraken door andere lastposten zoals trojans, worms of backdoors. Zij geraken in het systeem zonder de gebruiker zijn goedkeuring en toestemming

Wat zijn de meest populairer virussen op het web?

Er zijn duizende verschillende virussen. De volgende voorbeelden illustreren hoe verradelijk en extreem gevaarlijk virussen kunnen zijn.

Trojan.LockScreen, ook gekend als Trojan LockScreen, is een virus ontworpen om serieuse virussen te verspreiden die gecatalogiseerd worden als randsomeware. Eens zo'n trojan horse je systeem infecteert, laat het voorafbepaalde  uitvoerbare bestanden en andere componenten die nodig zin voor het normaal functioneren van zo'n virus op de computer los. Meestal verspreid Trojan.LockScreen zich met de hulp van misleidende email berichten en geinfecteerde bijlages. Echter an je ook geinfecteerd geraken door zo'n cyber infectie na het klikken op een misleidende pop-up advertentie die updates aanbied of jouw vraagt de aanbevolen software te installeren. Het virus dat zich verspreid  met de hulp van Trojan.LockScreen kan tot grote problemen leiden voor het slachtoffer omdat het capabel is om alle bestanden te encrypteren.

Cryptowall is een virus dat tot de randsomeware categorie hoort. Deze parasiet is in staat om essentiele systeem instellingen te veranderen en de gehele PC te blokkeren. Ook kan het valse waarschuwingen veroorzaken en alle bestanden encrypteren. Om hun slachtoffers de mogelijkheid te geven om hun ge-encrypteerde bestanden te decrypterenn vraagt het om losgeld te betalen. Anders zal het de decryptie sleutel beschadigen en dit leidt tot het verlies van het slachtoffers zijn/haar bestanden. Zo'n virus kan verwijderd worden van het systeem met de hulp van een achtenswaardig anti-spyware maar deze activiteit zal niet kunnen helpen bij het ontgrendelen van geblokkeerde bestanden.

Mystartsearch wordt beschouwd als een hijacker en een potentiel ongewild programma. Het kan je computer infiltreren zonder de kennis van mensen omdat het zich rond verspreidt als een optionele component van andere programmas. Dit virus is geen aggressief virus. Als kan het zeer vervelend zijn wanneer het in je computer zit. Het kan een serieus boeltje op je machine maken omdat het gewijzigde zoek resultaten dat gevuld kunnen zijn met commerciele inhoud, zoals reclame dat mensen naar voorbestemde websites en banners brengt. Ook kan het niet persoonlijke indentificeerbare informatie verzamelen en dit tranfererennaar verdere partijen. Als je betrouwbare zoekresultaten nodig hebt, blijf dan weg van MyStartsearch.com.

Koobface is een serieus gevaarlijk virus dat gebruikt word voor het stelen van persoonlijke informatie. Het is verspreid geraakt met de hulp van sociale media, zoals facebook, twitter en Yahoo messenger. Eens het in je systeem is geinfiltreert, neemt Koobface de cookies over en gebruikt ze om het slachtoffer bij te houden. Het kan ook gebruikt worden om een computer te infecteren met bijkomstige malware. De gebruiker kan dit gevaar niet zelf manueel verwijderen en men kan niets verdacht opmerken dat zou kunnen zeggen dat zijn/haar computer geinfecteerd is.

Hoe verwijder je een virus van mijn computer?

Virussen kunnen gevonden en verwijderd worden van een systeem met de hulp van verscheidene methodes. Sommige worden als niet aggressief beschouwd, dus je kan proberen ze te verwijderen met de hulp van een manuele verwijderings methode. Echter als je zeker wil zijn dat elke component van dit cyber gevaar weg is, zal je een betrouwbaar anti-spyware moeten installeren. We bevelen sterk deze programmas aan die in staat zijn om elk virus te verwijderen van het getroffen PC systeem: SpyHunter, STOPzilla,Malwarebytes Anti Malware. Houd er rekening mee dat soms zelfs de meest betrouwbare anti-spyware kan falen om jouw te helpen in het verwijderen van jouw virus, omdat hackers constant hun gevaren blijven bijwerken. De anti-spyware ontwerpers kunnen van tijd tot tijd soms falen in het opmerken van deze veranderingen, dus hun anti-spyware kan soms falen om elk geinfecteerd bestand te vinden. Als je met zo'n problemen te maken hebt op dit moment dan is dit geen probleem. In dat geval kun je je vraag torevoegen aan onze Ask us pagina en dan zullen we je gratis helpen om het virus te verwijderen.

Nieuwste Virussen Toegevoegd aan de Database

Informatie up-gedate: 2017-12-05

Bron: https://www.2-spyware.com/viruses-removal

Lezen in een andere taal

Software
Vergelijk
Net als ons op Facebook