Hoe u Adware verwijdert

door Olivia Morelli - - Bijgewerkt | Het type: Adware

Adware (ook wel bekend staand als een advertentie ondersteund programma of een reclame ondersteund programma) is de software die wordt gebruikt voor het maken van reclame. Eenmaal geïnstalleerd op het systeem, levert het promotie-inhoud, met inbegrip van pop-upvensters, banneradvertenties, in-tekst-links en soortgelijke advertenties, die de populariteit van gerelateerde websites van derden moeten vergroten.

Adware wordt meestal vrijgegeven voor het promoten van verwante partijen en het genereren van inkomsten voor zijn ontwikkelaars. Wanneer deze echter aan de browser wordt toegevoegd, kan dergelijke software ook niet-persoonlijk identificeerbare informatie verzamelen (zogenaamde ‘Non-PII’) over de activiteit van gebruikers op internet. De verzamelde gegevens worden gebruikt voor het verzamelen van algemene statistische gegevens, zoals welke websites mensen het meest bezoeken, welke advertenties ze aanklikken en welke gegevens ze invoeren.

Weet dat adware meestal in twee categorieën verdeeld is: mogelijk ongewenst en legitiem. Illegale reclameprogramma's zijn erg gevaarlijk omdat ze kunnen beginnen met het verzamelen van gevoelige informatie. In dit geval kan de gebruiker ongewild gegevens onthullen zoals logins, e-mailadres, IP-adres van de computer, de locatie van de computer en soortgelijke gegevens.

Hoe u Adware verwijdert

Typisch adware gedrag op het systeem

Als een adware het systeem infiltreert, installeert het meestal zijn bestanden en begint het te draaien in de achtergrond van het systeem. Daarnaast start het met de volgende activiteiten:

  • Het weergeven van pop-up advertenties, banners en in-tekst links. Deze inhoud is bedoeld om verwante partijen te promoten die hun populariteit willen verhogen.
  • Doorverbindingen veroorzaken naar verwante  websites op elk van de webbrowsers. Dergelijke activiteiten worden ook ingeleid om te proberen om het webverkeer naar deze websites te verhogen.
  • Extra componenten installeren zonder de toestemming van de gebruiker. In het algemeen bevordert adware gerelateerde reclame werkbalken, andere adware en ongewenste software van derden.
  • De activiteiten van mensen op het internet volgen en informatie verzamelen over hun interesses, meest bekeken websites, ingevoerde gegevens, enz. Nadat de gegevens zijn verzameld, wordt het volledige gegevenspakket verzonden naar een externe server.
  • Verslechtering van de prestaties van het totale computersysteem. Sommige adware-parasieten zijn slecht geprogrammeerd, zodat ze systeemvertragingen kunnen veroorzaken en instabiliteit van de computer.
  • Houdt zichzelf up-to-date via het internet zonder de gebruiker te informeren over de installatie van zijn extra bestanden.
  • Het niet geven van de optie om de volledige functie te verwijderen om zo te voorkomen dat het uit het systeem wordt geëlimineerd. U kunt ook opmerken dat zodra u Adware van uw computer verwijdert, het opnieuw verschijnt nadat de computer opnieuw is gestart. Dit is ook een inherent kenmerk van adware-type-programma's.

Hoe u Adware verwijdert

De meest voorkomende distributietechnieken

Adware wordt niet op dezelfde manier verspreid zoals gewone virussen. Dergelijke programma's gebruiken geen trojans en vergelijkbare kwaadaardige componenten wanneer ze het systeem willen infecteren. In plaats hiervan vertrouwen ze op drie distributietechnieken:

Misleidende officiële websites. De meeste adware-type-programma's laten hun officiële websiteshen presenteren als nuttige hulpmiddelen, bijvoorbeeld als krachtige browser-add-ons, nuttige winkelhulpjes of grappige gaming plugins. Als u denkt dat dergelijke applicaties u kunnen helpen om geld te besparen, kan het zijn dat u met ongewenste adware op uw computer eindigt. Daarom wordt het altijd aanbevolen om op internet te kijken voor meer gedetailleerde informatie over het programma dat u op het punt staat om te installeren.

Bundelen. Er zijn veel gratis programma's (freeware en sharewareproducten) die samen zijn gebundeld met adware. Als u de installatie van dezefreeware niet controleert, kan het zijn dat u wordt opgescheept met ongewenste browser-add-ons, extensies, plugins, toolbars en soortgelijke adware. Het verwijderen van de hosttoepassing helpt niet om u van verwante adware te ontdoen. Deze distributiemethode is de meest voorkomende bij het promoten van adware en soortgelijke parasieten, zoals browser-hijackers. Om zichzelf te beschermen, moeten gebruikers altijd de ‘aangepaste’ (in het Engels: ‘Custom’) of ‘geavanceerde installatie’ (in het Engels: ‘Advanced Installation’) van de freeware selecteren.

Valse pop-up ads. Het op misleidende pop-up advertenties klikken, kan ook gevaarlijk zijn en kan leiden tot de infiltratie door een adware-type-programma. De meeste van dergelijke meldingen “bevelen aan” om ontbrekende updates te downloaden, en ook benodigde software en soortgelijke onderdelen. Beveiligingsdeskundigen raden aan om dergelijke “aanbevolen” veranderingen te negeren. De veiligste manier om de benodigde programma's bij te werken/te installeren is om hun officiële websites te gebruiken.

Hoe u Adware verwijdert

Voorbeelden van de meest relevante adware-type-programma's

DNS Unlocker: Het is een extreem agressieve adware, die verschillende technieken toepast om zijn verwijdering van het systeem te voorkomen. U kunt installeren voor het blokkeren van specifieke websites, maar alles wat u zou kunnen krijgen is misleidende pop-ups op uw favoriete sites. Het aanklikken daarvan wordt afgeraden omdat de DNSUnlocker-advertenties u zouden kunnen leiden naar infiltratie door extra adware, zoals DNS Unblocker, DNS-Locker en DNS-Keeper. In het merendeel van de gevallen infiltreert dit programma echter de computer zonder toestemming van de gebruiker.

Counterflix: Dit is een adware die een zeer intense marketingcampagne gebruikt om zichzelf te promoten. U kunt het ofwel installeren vanaf zijn officiële website of in een bundel met andere programma's. We raden u ten zeerste aan om dergelijke programma's te verwijderen, omdat Counterflix-advertenties en soortgelijke meldingen u kunnen leiden naar kwaadaardige sites die u geld afhandig proberen te maken. Als u geen ervaren pc-gebruiker bent, kunt u dit programma waarschijnlijk niet handmatig verwijderen, dus wordt de automatisch verwijdering van Counterflix aanbevolen.

Offers4U: Deze adware wordt gepromoot als een winkelhulpje, maar u zult nauwelijks een persoon vinden die geld heeft bespaart door deze hulp. In het algemeen gebruiken dergelijke programma's hun advertenties om mensen door te verwijzen naar vooraf bepaalde websites. Daarom worden ze gevuld met diverse notificaties over kortingen en prijsvergelijkingen. Het grootste probleem is in dit geval dat u nooit weet naar welke website u kunt worden doorverwijzen. Als u ongewilde omleidingen door Offers4U wilt voorkomen, moet u deze adware van uw computer verwijderen.

Hoe u Adware verwijdert

Reparatie van uw computer na de infiltratie ervan door adware 

Er zijn twee verschillende methoden die kunnen worden gebruikt wanneer u Adware van uw computersysteem probeert te verwijderen:

De handmatige verwijderingsmethode: Iedere adware-parasiet heeft zijn eigen verwijderingsstappen die moeten worden uitgevoerd wanneer u het van uw computersysteem probeert te verwijderen. Ze worden geschreven direct nadat Zondervirus-beveiligingsexperts het adware-voorbeeld testen en de makkelijkste manier vinden om zich ervan te ontdoen. Er zijn echter tal van gevallen die hebben aangetoond dat het handmatig verwijderen van adware erg ingewikkeld kan zijn, omdat deze programma's rondreizen in een pakket samen met verschillende andere componenten. Om te voorkomen dat ongewenste bestanden en soortgelijke onderdelen op uw computer achter blijven, selecteert u ‘Automatische Verwijderingsoptie” en dan kan de automatische verwijderingsoptie worden uitgevoerd.

Automatische verwijdering van adware: De meest betrouwbare manier om adware en componenten ervan te verwijderen, is om legitieme antispywareprogramma's te gebruiken. In dit geval moet u verstandig uitkiezen omdat er veel misleidende recensies op het internet te vinden zijn. Het Zondervirus-team stelt de gebruiker altijd in kennis welke tools kunnen worden gebruikt voor het verwijderen van een specifiek voorbeeld van adware virus. Normaal gesproken hebben dergelijke programma's speciale parasitaire handtekeningdatabases die hen in staat stellen om het grootste deel van ongewenste componenten op te sporen en te elimineren.

Nieuwste Adware die is toegevoegd aan de database

Soap2Day-virus verwijderen

Soap2Day is een gratis website voor het bekijken van films, die gevaarlijke advertenties kan tonen die je verleiden tot het downloaden van malware.
Adware Virussen   Juni 01, 2021

Informatie up-gedate: 2017-10-27

Lezen in een andere taal

Software voor het verwijderen van Adware
Vergelijk