Top 5 meest vervelende scams van 2018

Scammers gaan je dit jaar niet met rust laten

Scams blijven maar groeien en zorgen voor steeds meer problemen voor computergebruikers. Vandaag de dag is de kans om het slachtoffer te worden van cybermsdaad 20 keer groter dan die op overvallen te worden op straat in het midden van de nacht. Volgens statistieken, verkregen scammers in 2017:

 • $1 549 109 van onverwachte orijzen en loterijen scams;
 • $2 832 030 van pogingen tot het verkrijgen van persoonlijke informatie;
 • $1 513 533 van dreigingen en afpersing scams.

Dit zijn echter slechts een paar voorbeelden van de populairste soorten van scams. Elke dag verschijnen er nieuwe soorten, maar beveiligingsexperts waarschuwen ervoor dat ook de oude trucjes efficiënt blijven. Nep beveiligingswaarschuwingen, technische ondersteuning scams en enquete scams stellen criminelen nog steeds in staat om geld af te troggelen, persoonlijke informatie te verkrijgen of gebruikers te misleiden tot het installeren van kwaadaardige software.

Vandaag gaan we je de top 5 van de meest vervelende scams in het afgelopen jaar, waarvan verwacht wordt dat ze ook slachtoffers zullen maken in 2018, presenteren. Denk eraan dat elk beveiligingsprogramma je kan beschermen tegen scammers. Het is dus bter om hun trucjes te leren, dan verlies te blijven lijden.

1. “You have a Zeus virus” Tech ondersteuning scam

Example of You have a Zeus virus” Tech support scam

Zeus is een van de populairste en bekenste banking Trojanen van het afgelopen decennium. Het is dan ook geen verrassing dat scammers besloten hebben om zijn naam te gebruiken om hun slachtoffers te misleiden tot het bellen van een nep technische ondersteuning specialist om hun computer te laten opschonen voor ongeveer $300. Dit is erg duur voor een onbestaande malware verwijdering.

Scammers gebruiken een gecompromitteerde site om een pop-up bericht te genereren:

Your Hard drive will be DELETED if you close this page. You have a ZEUS virus! Please call Support Now!. Call Toll-Free: 0800-014-8826 To Stop This Process

Het volgende bericht dreigt ermee, dat als je deze pagina verlaat dit kan leiden tot het verlies van financiële data, Facebook en e-mail aanmeldgegevens, CC details, en foto's. Bovendien krijgen gebruikers slechts 5 minuten de tijd om hun telefoon te nemen en de zogenaamde Microsoft technici te bellen.

In 2017, hebben we tal van versies van deze zwendel gezien. Er wordt dus verwacht dat dit jaar de scammers niet alleen verder zullen gaan met het misleiden van mensen aan de hand van de “You have a Zeus virus” pop-up, maar ook met deze nep beveiligingswaarschuwingen:

 • Windows Detected ZEUS Virus,
 • Windows Defender Alert: Zeus Virus,
 • Security Update Error (Error code 0xB6201879),
 • System Detected Zeus virus.

Vergeet niet dat echte beveiligingswaarschuwingen niet opduiken op je browser!

2. Het “Congratulations Amazon User” virus

Image of

Beveiligingsonderzoekers melden dat de “Congratulations Amazon User” scam terugkeerde op het einde van 2017. Deze oude zwendel speelt in op het velangen van mensen om iets te winnen met de loterij. Dus als deze pop-up opduikt en melding maakt van een gereserveerd Amazon Geschenk, kan de opwinding de bovenhand nemen. Om de prijs echter te kunnen krijgen, wordt er aan de mensen gevraagd een vragenlijst in te vullen:

You can choose a PlayStation 4, $1000 Amazon Gift Card, or iPhone 7 plus.
To win all you need to do is to answer the following 4 questions.
Note: 10 randomly chosen users got this invitation and there are only a few prizes left.
You have 1 minute and 36 seconds to answer the following questions before we give the prizes to another lucky user.

Op het einde van deze vragenlijst zal men je echter vragen om wat van je persoonlijke gegevens in te vullen. Dit is het echte doel van de scam. Laat je dus niet beetnemen door dit perfect nagemaakte Amazon merklogo en sluit het tabblad van zodra deze pop-up op je scherm vrschijnt.

3. “You Are Today's Lucky Visitor” advertenties

Example of

Net zoals de “Congratulations Amazon User” zwendel, maakt de “You Are Today's Lucky Visitor” scam misbruik van mensen hun hoop om iets te winnen zonder iets te hoeven doen. Deze pop-up advertenties informeren over onverwachts gewonnen goederen, zoals:

 • $1000 Amazon Cadeaubon,
 • $1000 Visa Cadeaubon,
 • $1000 Walgreens Cadeaubon,
 • Samsung Galaxy smartphone,
 • iPhone,
 • en andere dure prijzen.

Scammers willen dat je een specifieke vragenlijst invult om de prijs te kunnen aanvaarden, of zoals zij het zeggen, om “Bedankt” te zeggen dat je de kans kreeg te winnen. Het maakt echter niet uit hoeveel willekeurige vragenlijsten je invult, je zult nooit de beloofde prijs krijgen. Het is gewoon een andere vervelende scam waarvoor je op je hoede moet zijn in 2018.

Ondertussen, verdienen de misdadigers geld aan de voltooide vragenlijsten of app downloads. Daarnaast kan men je ook vragen om je contactgegevens of persoonlijke gegevens in te vullen wat kan leiden tot het verliezen van geld of identiteitsdiefstal.

4. Google Beveiligingswaarschuwing virus

Image of Google Security Warning virus

Het Google Beveiligingswaarschuwing virus is een ander voorbeeld van scareware die zich richt op Windows gebruikers die niet weten hoe echte beveiligingswaarschuwingen eruitzien. Scammers kunnen gebruik maken van adware programma's of potentieel gevaarlijke websites om mensen om te leiden naar de scam site die waarschuwt voor een vergrendelde computer:

Firewall detecting ‘suspicious’ incoming network connections,we recommend that you click on “Back to Safety.”

De site zelf stelt dat de computer geïnfecteerd werd met het voordien vermelde Zeus virus, Trojanen, wormen of andere cyberdreigingen omdat de Systeem Activatie sleutel verlopen is. Scammers waarschuwen gebruikers dat ze het voorziene nummer moeten bellen om hin persoonlijke informatie te beschermen tegen diefstal.

Deze technische ondersteuning scam heeft echter niets gemeenzaam met Microsoft. Het is een zwendel die gebruikt kan worden om misbruik te maken van onoplettende gebruikers.

5. Het “Microsoft Warning Alert” Technische ondersteuning scam virus

Screenshot of

De “Microsoft Warning Alert” pop-up kan een traditioneel voorbeeld van een Microsoft ondersteuning scam genoemd worden, welke ook wil dat mensen nep technici bellen en doen wat hen gevraagd wordt. Dit kan zijn, het kopen van een nep of duur beveiligingsprogramma, het installeren van remote access tools of het onthullen van privé informatie.

Het afgelopen jaar kregen we verschillende varianten te zien van de “Microsoft Warning Alert” Technische ondersteuning scam. Meestal ontvingen potentiële slachtoffers echter een pop-up die stelde:

** Microsoft Warning Alert **
Malicious Pornographic Spyware/Riskware Detected
Error # 0x80072ee7
Please call us immediately at 0-800-046-5729
Do not ignore this critical alert.

Als je echter informatie opzoekt over de voorziene foutcode, zal je merken dat deze niets te maken heeft met het gerapporteerde probleem in de pop-up. Bovendien beschikt Microsoft helemaal niet over zo'n hulplijn. Tenslotte, zou je ook eens het domeinadres moeten opzoeken. Het is vast en zeker geen microsoft.com. Dus moet je het onmiddellijk afsluiten en niet in de val van de scammers trappen.

Over de auteur
Lucia Danes
Lucia Danes - Virus onderzoeker

Contact Lucia Danes
Over het bedrijf Esolutions

Lezen in een andere taal
Bestanden
Software
Vergelijk