Wat is CCXProcess.exe? Moet ik het verwijderen?
CCXProcess.exe: een onderdeel van Adobe Creative Cloud suite, dat prestatieproblemen van je pc kan veroorzaken
CCXProcess.exe is een procesnaam die op de achtergrond van een Windows-computer kan draaien. Het kan typisch worden waargenomen in het venster Taakbeheer en er zijn verschillende instanties van cscript.exe of conhost.exe aan gekoppeld. Het bestand maakt deel uit van Adobe Creative Cloud, een reeks toepassingen die gebruikers toegang bieden tot videobewerking, webontwikkeling, fotografie en andere functies. Het CCXProcess.exe-proces zou dus kunnen behoren tot Premiere Pro, Lightroom Classic, After Effects of andere apps.
Wat de meeste mensen hebben gemerkt, is dat het proces aanzienlijke prestatieproblemen veroorzaakt, omdat verschillende instanties een grote hoeveelheid CPU of geheugen gebruiken. Dit kan wijzen op een van de volgende zaken:
- Adobe-software onverenigbaar met AVG-beveiligingsoplossingen
- Virusinfectie, ook bekend als cryptojacker.
Naam | CCXProcess.exe |
Type | Toepassingsproces (in sommige gevallen, besmetting met malware) |
Platform | Windows |
Verwant programma | Adobe Creative Cloud: tientallen toepassingen van Adobe |
Locatie | De oorspronkelijke locatie moet in de map C:Programma bestanden (x86) zijn, namelijk C:Programma bestanden (x86)-Adobe Creative Cloud Experience |
Verwant | cscript.exe of conhost.exe-kindprocessen kunnen ook aanwezig zijn |
Problemen | Veel processen draaien op de achtergrond en gebruiken veel CPU/RAM-bronnen |
Verwijdering | Je kunt het proces stoppen door het bijbehorende programma te verwijderen of het toestel te scannen met beveiligingssoftware om malware te verwijderen |
Systeemherstel | Als je computer niet optimaal presteert, raden wij je aan deze te scannen met FortectIntego |
Gebruikers meldden dat CCXProcess.exe meerdere kindprocessen uitvoerde, soms zelfs tot 200 instanties. Zonder twijfel is zo'n aantal niet acceptabel en het geeft direct aan dat er iets mis is. In andere gevallen zeiden gebruikers dat het proces alles blokkeerde dat verbonden is met het internet (dat wil zeggen, alle apps die bandbreedte gebruiken, bijvoorbeeld de Google Chrome-webbrowser) en de pc bevroor.
Dergelijk computergedrag zou gebruikers onmiddellijk achterdochtig kunnen maken, gelovend dat CCXProcess.exe een virus is. Er werd echter gemeld door Adobe-technici dat er een bekende bug is als het gaat om de interactie tussen AVG-beveiligingssoftware en alle Adobe-toepassingen. Aangezien we niet aanraden je toestel onbeschermd te laten, zou je een alternatief beveiligingsprogramma moeten installeren, zoals bijvoorbeeld SpyHunter 5Combo Cleaner of Malwarebytes, en kijken of dat je probleem oplost.
Het is echter ook belangrijk op te merken dat elk uitvoerbaar bestand een willekeurige naam kan hebben, wat betekent dat cybercriminelen een schadelijk proces op je toestel kunnen starten en het CCXProcess.exe kunnen noemen om te voorkomen dat gebruikers achterdochtig worden. Achtergrondprocessen die veel CPU, GPU of RAM gebruiken, kunnen gerelateerd zijn aan crypto-mining malware.
Deze schadelijke programma's maken misbruik van de computerbronnen om ingewikkelde wiskundige algoritmen te berekenen, waarbij cryptocurrency wordt geproduceerd. Deze worden vervolgens onmiddellijk overgebracht naar de crypto-wallets van de cybercriminelen in kwestie.
In een dergelijk geval zou je het CCXProcess.exe-virus onmiddellijk moeten verwijderen, omdat je te kampen zou kunnen krijgen met aanzienlijke financiële verliezen, onvermogen om de computer normaal te bedienen en extra malware-aanvallen. Aangezien een achtergrondproces wordt uitgevoerd, kan het de aanvallers extra payloads of modules leveren, zoals het stelen van je login-gegevens, talrijke details, het gebruik van je toestel voor het verzenden van spam, het versleutelen van je bestanden en nog veel meer.
Al met al zijn er verschillende manieren om CCXProcess.exe van je systeem te verwijderen: je moet de Adobe-applicatie suite verwijderen, het Windows-register herstel toepassen, een andere beveiligingssoftware installeren of controleren op malware die op je computer aanwezig kan zijn geweest. In ieder geval moet je actie ondernemen en het probleem onmiddellijk oplossen. Daarna raden wij aan om het systeem te controleren met FortectIntego om er zeker van te zijn dat je Windows-toestel na de infectie werkt zonder crashes, vertraging of andere problemen (als deze aanwezig waren).
Je kunt malware-infiltratie voorkomen door online oplettend te zijn
Er zijn veel processen die op je Windows-computer draaien. Normaal gezien kun je deze bekijken via Taakbeheer. De meeste gebruikers weten niet wat het doel is van elk van deze processen, en dat is ook niet echt nodig. De waarheid is dat de meeste schadelijke processen stilletjes op de achtergrond draaien zonder al te veel symptomen te veroorzaken voor gewone gebruikers. Crypto-mining malware is echter makkelijker te herkennen, omdat het toegenomen gebruik van hulpbronnen de prestaties van een geïnfecteerde computer aanzienlijk vermindert, en het bijna onmogelijk wordt om te werken (waarbij de CPU wel 90% – 100% draait).
Je kunt altijd controleren waar het proces voor dient door het op te zoeken op het internet als je het niet zeker weet. Zoals eerder vermeld, is het moeilijk te zeggen of het proces legitiem is of niet, omdat sommige malware uitvoerbare bestanden gebruikt die digitaal ondertekend zijn. Zelfs beveiligingsapps kunnen hierdoor misleid worden. Toch is het altijd belangrijk om een betrouwbare beveiligingstoepassing geïnstalleerd en bijgewerkt te houden.
Er zijn verschillende tips van beveiligingsexperts die je kunnen helpen malware te vermijden:
- Open nooit verdachte e-mailbijlagen en klik nooit op ingebedde hyperlinks/knoppen;
- Download geen illegale programma's of software cracks;
- Gebruik een eenmalig wachtwoord voor elk van je accounts, en zorg ervoor dat het complex is;
- Werk je besturingssysteem en de geïnstalleerde programma's regelmatig bij;
- Laat je niet misleiden door nep-updates die op willekeurige websites kunnen verschijnen. Adobe Flash plugin scam is bijzonder gebruikelijk.
Los het CCXProcess.exe-proces op of verwijder het als het een onderdeel van malware is
CCXProcess.exe verwijderen is noodzakelijk als het inderdaad een onderdeel van malware is. Een eerste rode vlag is dat het aanwezig is, zelfs als je Adobe Creative Cloud niet hebt geïnstalleerd. Daarom moet je onmiddellijk SpyHunter 5Combo Cleaner, Malwarebytes of een ander krachtig beveiligingsprogramma installeren en een volledige systeemscan uitvoeren. Als er inderdaad malware is gevonden, raden we ook aan om FortectIntego te gebruiken om Windows-registerproblemen op te lossen en je computer weer normaal te laten draaien..
Als je AVG al hebt geïnstalleerd en het probleem wilt oplossen, hoef je CCXProcess.exe niet van je computer te verwijderen. In plaats daarvan kun je een registerherstel toepassen, hoewel je niet mag vergeten dat dit alleen moet worden uitgevoerd door gevorderde gebruikers. Als je hier niet zeker van bent, verwijder je AVG of Adobe Creative Cloud. Anders kun je het volgende doen:
- Typ regedit in het Windows-zoekvenster en druk op Enter
- Ga naar de volgende locatie:
HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Policies\Adobe
- Klik met de rechtermuisknop ergens in het rechterdeelvenster, selecteer Nieuw > Sleutel, en noem deze “CCXWelcome”
- Maak onder deze sleutel een waarde-item met de naam “Disabled” (type DWORD(32-bit), waarde ingesteld op 0)
- Start je pc opnieuw op;
Waarschuwing: maak eerst een backup van je register.