Wat is explorer.exe? Moet ik het verwijderen?

explorer.exe is een legitiem Windows bestand maar veroorzaakst soms problemen

explorer.exe is een uitvoeringsbestand voor het proces genaamd Windows Explorer (File Explorer in de nieuwere Windows versies) en kan gevonden worden op alle Windows besturingssystemen (beginnend met Windows 95). Het bestand bevindt zich in de C:\Windows map en is tussen de 1,0321,292 bytes en 3,194,368 bytes groot. Dit uitvoeringsbestand is grotendeels verantwoordelijk voor het ondersteunen van de gebruikersinterface, wat gebruikers toelaat gemakkelijk systeembestanden te openen.

Naam Explorer.exe
Type Systeembestand
Doel Opstarten van een gebruikersinterface
Mogelijk gevaar Indien misbruikt, kan het kwaadaardig zijn en allerlei processen op de achtergrond uitvoeren
Distributie De kwaadaardige versie wordt verspreid via spam e-mailbijlagen, software bundels
Verwijdering Download en gebruik FortectIntego voor een volledige diagnose

Hoewel het controleren van de computer zonder explorer.exe mogelijk is, kan het niet correct functioneren ervan voor ernstige problemen zorgen. Als explorer.exe crasht, kan dit proces uitgeschakeld of opnieuw gestart worden via het Windows Taakbeheer. Deze functie is zeer nuttig, aangezien het gebruikt worden i.p.v. het opnieuw opstarten van de computer, inclusief na het wijzigen van registerwaarden of als een onderdeel van de Windows grafische interface vreemd doet of crasht.

Desalniettemin, kan deze fout ook iets volledig anders betekenen en zelfs het verwijderen van explorer.exe vereisen. Malware ontwerpers gebruiken meestal dit bestand om hun kwaadaardige creaties te verbergen. In dit geval is het primaire doel van dit uitvoeringsbestand het starten van een parasiet of sommige van zijn onderdelen.

Van zodra de kwaadaardige payload werd uitgevoerd, maakt het virus bepaalde wijzigingen aan de Windows instellingen, zoals het aanpassen van Registerwaarden. Dit laat toe dat het virus elke keer opstart als het besturingssysteem gestart wordt. Daarnaast kunnen sommige van deze virussen ook detectie door beveiliging softwaere vermijden. In dat geval, loont het de moeite om een gereputeerd anti-malware programma te downloaden en te installeren en het op te starten in Veilige Modus met Netwerk.

Als je twijfelt of explorer.exe een virus of een legitiem programma is, voer dan gewoon een vomlledige systeemscan uit met FortectIntego. Je moet je zeker zorgen beginnen maken als je meerdere van hen tegelijkertijd actief ziet.

Distributiemethodes van kwaadaardige programma's

Zoals we reeds hebben aangestipt, komt het legitieme explorer.exe bestand meestal samen met je besturingssysteem. Desalniettemin worden kwaadaardige bestanden binnengebracht door malware.

Zulke potentieel ongewenste toepassingen infecteren computers met de hulp van allerlei kwaadaardige distributietechnieken, inclusief softawere bundelen, spam e-mails, corrupte advertenties of geïnfecteerd links die getoond worden op onveilige websites.

Helaas is, volgens onderzoekers, het hebben van een gereputeerd beveiligingstool op je pc niet voldoende. Je moet ook zorg dragen voor jouw veiligheid en die van je computer. Gelieve de volgende tips te onthouden:

  • Kies bij het installeren van freeware vanop het internet, steeds voor de Geavanceerde/Aangepaste installatiemethode ipv de aanbevolen. Dit laat je toe om extra componenten in gratis software installers uit te schakelen;
  • Vermijd het openen van e-mails van onbekende bronnen. Klik nooit op links in, of open geen bijlagen van spam e-mails;
  • Klik nooit op verdachte advertenties en verlaat de webpagina als je omgeleid wordt naar een dubieuze site;
  • VEmijd bestanden delen sites en clients (eMule, torrent clients, en sites);
  • Update het besturingssysteel en software onmiddellijk;
  • Investeer in een robuust anti-virus programma;
  • Maak regelmatig een back-up van je bestanden op een externe opslag.

Hou explorer.exe als het legitiem en nuttig is

Tenzij explorer.exe een legitiem systeembestand is, moet je het verwijderen samen met al zijn gerelateerde componenten. Voor een normale thuisgebruiker is het ontdekken van nep bestanden tussen legitieme bestanden zeer ingewikkeld. Daarom raden we je ook ten zeerst aan om FortectIntego te gebruiken om gecorrumpeerde inhoud te herkennen. 

Als je geen andere keuze hebt dan de malware handmatig te verwijderen, moet je explorer.exe grondig onderzoeken voordat je het van je systeem verwijdert.

Aanbieding
doe het nu!
Download
Fortect Tevredenheid
Garantie
Download
Intego Tevredenheid
Garantie
Compatibel met Microsoft Windows Compatibel met macOS
Wat doe je wanneer het niet lukt?
Als u er niet in slaagde de virus schade te herstellen met Fortect Intego, stel dan een vraag aan ons ondersteuningsteam en voorzie zo veel details als mogelijk is.
Fortect Intego has a free limited scanner. Fortect Intego offers more through scan when you purchase its full version. When free scanner detects issues, you can fix them using free manual repairs or you can decide to purchase the full version in order to fix them automatically.
Over de auteur
Jake Doevan
Jake Doevan - Het leven is te kort om je tijd te verkwisten aan virussen.

Als deze gratis verwijderingshandleiding je geholpen heeft en je teverden bent over onze dienst, overweeg dan slajblieft om een gift te doen om de dienst verder te laten bestaan. Zelfs het kleinste bedrag stellen wij ten zeerste op prijs.

Contact Jake Doevan
Over het bedrijf Esolutions

Verwijdering gidsen in andere talen