Hoe Mac virussen verwijderen
Mac virus is een echt gevaar, niet gewoon een mythe
Mac virus is een term die gebruikt wordt om een cyberdreiging te omschrijven die in staat is om een Mac besturingssyteem aan te tasten. Hoewel het meer waarschijnlijk is dat virussen pc's binnendringen die het windows besturingssysteem gebruiken, melden beveiligingsonderzoekers dat de pogingen ondernomen tegen MacOS-gebruikers met 270 procent toenamen in 2017. Ongetwijfeld zullen deze cijfers nog toenemen in 2018 omdat er meer en meer verschillende dreigingen zijn die proberen de Apple beschermingsmaatreglen te doorbreken.
De populairste manier om geïnfecteerd te worden met Mac malware is door het downloaden van bekende plug-ins van derden zoals Adobe Reader, Flash, en Java. Deze plug-ins zijn nodig voor het gebruiken van programma's of het deftig kunnen browsen, het is dus niet verwonderlijk dat mensen ze binnen laten.
Van zodra het slachtoffer echter één van deze plug-ins activeert, brengt hij of zij de veiligheid van de Mac. Daarnaast kan je ook geïnfecteerd worden door gewoon te klikken op een spam-link of het downloaden van een kwaadaardige e-mailbijlage genaamd “factuur” of “Verzendgegevens.”
Helaas zijn sommige gebruikers er nog steeds van overtuigd dat een Mac geen antivirus software nodig heeft omdat ze immuun zijn voor Mac virussen. Dit is echter niet waar aangezien er tal van cyberinfecties zijn die in staat zijn om MacOS binnen te dringen zonder de gebruikers te vragen hun wachtwoord in te voeren of die social engineering technieken gebruiken om hen dit toch te laten doen.
Als je jezelf afvraagt of het Mac besturingssysteem kwetsbaar is of niet, het antwoord werd reeds gegeven door Bogdan Botezatu, de Senior E-threat Analyst van Bitdefender, en vele experts:
The answer is definitely, yes. There have been incidents, and there will be more.
Is het Mac virus echt? |
Ja! Het is een populaire mythe die ontkracht werd |
Voornaamste manieren voor dd distributie |
|
Voornaamste types |
|
De populairste voorbeelden | Advanced Mac Cleaner, Mac Tonic, Mac Auto Fixer, mshelper, Filecoder, Flashback malware, iWorm |
Tekenen van een infectie | Systeem vertragingen, tal van advertenties die het werk op de computer verstoren, versleutelde gegevens, etc. |
Meest geïnfecteerde landen | USA, China, Duitsland, Frankrijk, Rusland, India, etc. |
Mac malware omvat verschillende categorieën van virussen
Er zijn tal van soorten MAc virussen die verspreid worden over het internet sinds 2016.. Ze worden bijna identiek aan de Windiws versies gecategoriseerd, welke omvatten:
- Browser hijackers
- Adware
- Nep Mac optimalisatie tools
- Ransomware
- Cryptominers
De minst schadelijke programma's zijn browser hijackers, adware, en nep optimalisatie tools. Als je geïnfecteerd wordt met dit type virussen, zou je geen problemen mogen ondervinden met het verwijderen van het Mac virus. Deze potentieel ongewenste toepassingen kunnen echter zeer vervelend worden als ze gedurende langere tijd op de computer blijven staan. Ook gekend als browser-hijacking toepassingen, dringen ze het systeem zeer waarschijnlijk binnen via het bundelen en via geïnfecteerde browsers.
Zodra geïnstalleerd, wijzigt de POT browser instellingen zoals:
- de standaard zoekmachine;
- de nieuw tabblad URL;
- startpagina.
Dit heeft tot resultaat, dat telkens de Mac-gebruiker probeert om iets te zoeken via de geïnfecteerde browser, hij/zij gedwongen wordt de nieuwe zoekmachine te gebruiken of onderbroken wordt door misleidende advertenties die gesponsorde goederen of services promoten. Je moet weten dat sommige van deze advertenties je naar een gevaarlijke site kunnen leiden of kunnen resulteren in het uitgeven van geld aan nutteloze software. Weet dat de nep optimalisatie tools, ook gekend als “scareware,” gebruikers aanzetten tot het aankopen van hun gelicenceerde versie welke gewoon de verwijdering van het Mac virus en systeem beschermende activiteiten nabootst.
Als we het hebben over ernstige malware, wijzen onze cyberbeveiliging experts op ransomware virussen welke de bestanden van het slachtoffer kunnen versleutelen waardoor ze onbruikbaar worden. Deze soort van Mac malware dringt het computersysteem binnen via phishing berichten en hun rogue bijlagen. Als de virus gerelateerde inhoud wordt uitgevoerd, versleuteld de ransomware gegevens met unieke algoritmes zoals AES or RSA. Het kwaadaardige programma voegt een specifieke extensie toe aan elk vergrendeld bestand en toont dan een losgeldbrief. Deze soort brief heeft tot doel het bedreigen van gebruikers met het feit dat hun bestanden voorgoed verloren zijn als ze niet een bepaald bedrag betalen voor de decoderingstool.
Interessant: Het Mac cryptominer virus is het minst gevaarlijk, maar het meest problematisch
Cryptominers – malware die aan populariteit begint te winnen bij cibercriminelen. Dit virus wordt gebruikt om illegaal de hulpbronnen van het slachtoffer zijn computer te gebruiken om Bitcoin, Litecoin, Ethereum, Monero, en andere populaire cryptomunten te delven. Geïnfecteerd met dit type van dreiging, is het mogelijk dat gebruikers geen enkele symptomen waarnemen op hun Macs, buiten een verhoogd CPU gebruik en een algeheel trager werken van de machine:
Modern Mac OS X and Windows malware does not slow down your PC, unless they are Bitcoin miners.
Er zijn twee soorten van miners: de crypto malware en het kwaadaardige script dat rechtstreeks ingebed zit op een website. Bij deze laatste, wordt het vermogen van de computers van gebruikers die een gecompromitteerde site bezoeken misbruikt om crypto te delven. Van zodra ze echter de site verlaten, stopt deze activiteit en er is geen malware bij betrokken. Gebruikers zouden gebruik moeten maken van beveiligingstools die hen kunnen waarschuwen voor kwaadaardige sites.
Crypto malware, langs de andere kant, verankert het script op de computer en het crypto delven proces begint onmiddellijk nadat deze opgestart werd. Dus, om het Mac virus proces te stoppen, moeten gebruikers de oorzaak ervan verwijderen. De enige manier om dit te doen is door gebruik te maken van een allesomvattend anti-malware tool.
Sommige virussen horen in geen enkele van deze categorieën thuis, aangezien ze meer dan één eigenschap en functie combineren. Zulke dreigingen, soms hybride virussen genoemd, kunnen gebruikt worden voor het tonen van misleidende waarschuwingen, het versleutelen van de bestanden van de gebruiker, het verdelen van andere virussen en bijkomende activiteit, wat beschouwd wordt als zijnde kwaadaardig. Het is zeer moeilijk om deze parasieten te vinden en van het systeem te verwijderen omdat ze meestal bestaan uit componenten die automatisch opnieuw geïnstalleerd worden na het verwijderen ervan.
Ook hebben veel virussen extra functie die hen toelaten zich te verbergen voor antivirus software. Zulke dreigingen kunnen de activiteiten van de antivirus software registreren en zin verzoeken onderscheppen. Als het antivirusprogramma probeert om een geïnfecteerd bestand te controleren, geeft het virus onmiddellijk de originele, zuivere variant van dat bestand door en voorkomt het zo zijn detectie.
Apple gebruikt tal van beschermingslagen op Mac virussen te bestrijden
Sinds de presentatie van het Mac OS X 10.8 Mountain Lion, waren virussen te zwak om Mac computers aan te vallen omdat Apple tal van beveiligingsmaatregelen toevoegde aan het systeem. De belangrijkste muur die Macs verdedigt tegen virussen is Gatekeeper, wat gebruikt wordt om apps te weigeren die niet goedgekeurd werden door Apple. Gatekeeper is in wezen een ingebouwde scanner die de installatie van niet goedgekeurde software stopt. Dus om software van derden te kunnen installeren, hebben gebruikers verhoogde machtigingen nodig.
Een andere technologie die gebruikt wordt door Apple is de Application Firewall, welke toelaat dat gebruikers bepaalde apps en poorten vertrouwen en de andere weigeren. De werking ervan is gebaseerd op een simpel principe: het blokkeren van de input en output verbindingen die niet voldoen aan de vereisten van het vooraf ingestelde beleid van de Firewall.
Daarnaast verdedigt, XProtect (officieel gekend als File Quarantine), de ingebouwde anti-malware software van Apple het systeem tegen spyware, virussen, en andere kwaadaardige software. Terwijl traditionele anti-malware systemen continu scans uitvoeren op de computer, wordt XProtect voornamelijk gebruikt voor het scannen van downloads. Het controleert het bestand tegen zijn database om er zeker van te zijn dat het niet kwaadaardig is voordat het uitgevoerd wordt.
Tenslotte, moeten gebruikers ook hun wachtwoord invoeren telkens een nieuwe app geïnstalleerd wordt waardoor de rogue installatie van kwaadaardige software veel moeilijker wordt. Daarnaast zijn alle apps die de Mac uitvoert sandboxed, wat betekent dat ze uitgevoerd worden in een unieke omgeving, waardoor voorkomen wordt dat de kwaadaardige code zich verspreid.
Technieken gebruikt door virus ontwerpers om de Apple beveiliging te omzeilen
Gedurende vele jaren dachten miljoenen Mac-gebruikers dat deze beschermingsmaatregelen meer dan voldoende waren om schade te voorkomen. De hackers zijn echter uitgekiende individuen en ze zijn altijd op zoek naar oplossingen om de bescherming te omzeilen.
Mac virussen infecteren een computer zonder toestemming of medeweten van de gebruiker, bijvoorbeeld:
- Nep Flash Player updates zijn een gekende bron van Mac malware – dreigingen zoals OSX/Shlayer, welke de kwetsbaarheden van een vooraf geïnstalleerd adware programma zoals Advanced Mac Cleaner uitbuit.
- Mac virussen infecteren bepaalde documenten, uitvoeringsbestanden en andere bestanden van vertrouwde bronnen. Zodra een slachtoffer zo'n document opent of uitvoert, installeert het virus zichzelf stiekem op het systeem.
- Er zijn veel Mac virussen die verdeeld worden als e-mailbijlagen. Ze kunnen ook toekomen in instant berichten of verwerkt zitten in mails. Deze virussen hebben onverdachte namen en kunnen dus een gebruiker misleiden tot het openen of uitvoeren ervan. Zodra de gebruiker zo'n bericht of bestand opent, infecteert het virus stiekem de computer.
- Sommige onderdelen van virussen worden verdeeld via verwijderbare schijven die automatisch uitgevoerd worden onmiddellijk nadat de gebruiker de schijf plaatste.
- Gepirateerde software en namaak computerspelletjes staan vaak vol met allerhande virussen. Zodra de gebruiker de installatie van zo'n spelletje of programma start, infecteert de parasiet stiekem het systeem.
- Mac virussen kunnen ook de computer binnendringen met de hulp van andere lastpakken, zoals Trojanen, wormen of backdoors. Ze dringen het systeem binnen zonder de toestemming van de gebruiker.
Voornaamste gevaren die gerelateerd zijn aan Mac virussen
Als een Mac virus het systeem infiltreert, initieert het activiteiten zoals:
- Infecteert, overschrijft of verwijdert bestanden. Het kan je persoonlijke documenten, essentiële componenten en nuttige toepassingen schaden. Ook kunnen sommige Mac virussen het volledige systeem vernietigen door alle cruciale bestanden en mappen ervan te verwijderen.
- Plaatst een kwaadaardige code op de harde schijf om een vernietigende payload uit te voeren voordat het besturingssysteem geladen wordt.
- Voegt schadelijke componenten toe aan gereputeerde programma's of wijzigt hun instellingen om documenten die geopend of aangemaakt worden met deze programma's te infecteren.
- Gijzelt alle SSL-TLS versleuteld verkeer dat de Mac binnenkomt en verlaat.
- Brengt ernstige schade toe aan de computer door het wijzigen van essentiële hardware instellingen, zoals het corrumperen van de Open Firmware. Dit kan leiden tot cruciaal verlies van gegevens en het niet meer functioneren van een computersysteem.
- Creëert duizenden willekeurige bestanden en mappen die veel van de systeem hulpbronnen verbruiken.
- Toont tal van nep berichten, wijzigt verscheidene systeeminstellingen, veroorzaakt omleidingen en voert andere vervelende acties uit om de normale taken van de gebruiker moeilijker te maken.
- Het Mac virus infecteert het systeem met Trojanen, backdoors, keyloggers en andere gevaarlijke parasieten.
- Gebruikt een gecompromitteerd systeem om andere malware te verspreiden.
- Steelt of versleutelt gevoelige persoonlijke informatie, waardevolle documenten, wachtwoorden, login namen, identiteitsgegevens of gebruiker contacten.
- Het verwijderen van het Mac virus kan vrij ingewikkeld zijn omdat zulke malware de neiging heeft zichzelf aan te passen, geïnfecteerde bestanden versleutelt, verzoeken van antivirus software onderschept en het normale gedrag van het systeem wijzigt.
- Veroorzaakt vertragingen, vermindert de veiligheid van het systeem en veroorzaakt onstabiele software.
Aanbevolen methodes voor het verwijderen van het Mac virus van het systeem
Het Mac virus kan op je systeem gevonden en ervan verwijdert worden op verschillende manieren. Sommige onder hen worden beschouwd als niet agressief, dus kan je proberen deze handmatig te verwijderen.
Als je echter zeker wilt zijn dat elk onderdeel van de cyberdreiging verdwenen is, moet je een volledige systeemscan uitvoeren met een antivirus. Je moet echter weten dat soms zelfs de meest gereputeerde ant-spyware er niet in slaagt je te helpen bij het verwijderen van het Mac virus omdat de hackers hun malware blijven updaten.
Als het programma er niet in slaagt een Mac virus te detecteren, is dat geen probleem. In dit geval moet je, je vraag stellen op de Vraag het ons pagina en we zullen je gratis helpen het virus te verwijderen.
Nieuwste Mac virussen toegevoegd aan de database
Verwijder Zal je computer beschadingen. Je zou het naar de Prullenbak moeten verplaatsen
Verwijder het Chrome "Managed by your organization"-virus
QSearch weg gehaald
Informatie up-gedate: 2017-12-05