Een nieuwe Facebook Messenger virus aanval levert nep video links

Een nieuwe Facebook Messenger scam stelt dat er en video van jou de ronde doet op het internet

Facebook hebben melding gemaakt van een nieuwe scanm die ze opgemerkt hebben op het populaire netwerk. Deze keer, is het, hetzelfde oude Facebook Messenger virus dat gebruikeraccounts infecteert en dan in naam van het slachtoffer de kwaadaardige link verder verspreid.

De scam gebruikt een basis sociale techniek die het potentieel doelwit misleid tot het klikken op de voorziene URL. Bovendien vindt het slachtoffer er niets verdachts aan omdat de link afkomstig is van een van zijn Facebook vrienden. Het bericht bevat meestal een korte zin die r als volgt uitziet “ben jij dat? [name] :|.”

New Facebook Messenger virus attack delivers fake video links

De emoji op het einde van het bericht verschilt, en de voorziene link is ingekort; daarom kan de gebruiker niet te weten komen naar waar deze leidt. De snelkoppeling geeft echter aan dat de link naar een mysterieuze video leidt en wakkert de nieuwsgierigheid van het slachtoffer aan.

Typische strategie: Installeer iets om de video te bekijken

Cyberbeveiliging experts zijn reeds bekend met de techniek die gebruikt wordt om gebruikers te misleiden tot het installeren van het Facebook Message Video virus. Van zodra het slachtoffer op de gecompromitteerde link klikt en de phishing website betreedt (welke blijkbaar ontworpen is om eruit te zien als YouTube of een ander populair video delen platform), verschijnt er een misleidende pop-up, die het slachtoffer vraagt een update of toepassing te installeren (dit kan een nep Adobe Flash Player of een plug-in zijn).

Het bestand dat voorgesteld wordt aan de gebruiker bevat geen software die gerelateerd is aan video streaming en bevat gewoon de kwaadaardige payload die later de account van het lachtoffer infecteert en het misleidende bericht aan al zij contacten verstuurd.

Over nep Adobe Flash Players, willen we je informeren dat dit een van de meest gevaarlijke bedreigingen zijn voor je veiligheid. Een van de laatste cyberaanvallen was gebaseerd op nep pop-ups die opdoken op gecompromitteerde sites, en mensen aanspoorden om een bijgewerkte Flash Player te installeren. Helaas was het enige wat het uitvoeren van het install_flash_player.exe bestand deed, de computer infecteren met de Bad Rabbit ransomware.

Dingen die je moet doen als je Facebook account gecompromitteerd werd

Als het nieuwe Facebook virus je nieuwsgierigheid opwekte en je akkoord ging met het installeren van het kwaadaardige bestand aangeboden op sites die gepromoot worden door deze nieuwe scam, moet je onmiddellijk de malware verwijderen en je account beveiligen.

  • Het eerste wat we aanbevelen te doen is je vrienden te informeren over deze virus aanval en hen laten weten dat het klikken op de link ook hun Facebook profielen zal infecteren.
  • Daarna moet je de computer nakijken op het Facebook virus en het zonder verwijl verwijderen. We raden je niet aan je wachtwoord te wijzigen voor je het virus verwijderde omdat het je nieuwe wachtwoord kan stelen als je het invoert.
  • Van zodra het virus verwijdert werd, moet je de nodige acties ondernemen om je account te beschermen. Wijzig je wachtwoord en overweeg om de dubbele authenticatie te activeren.
Over de auteur
Gabriel E. Hall
Gabriel E. Hall - Gepassioneerde virusonderzoeker

Gabriel E. Hall is een gepassioneerde malware-onderzoeker die al bijna een decennium voor zondervirus.nl werkt.

Contact Gabriel E. Hall
Over het bedrijf Esolutions

Lezen in een andere taal
Bestanden
Software
Vergelijk