Chromium mening

Chromium is een open-source web browser project gelanceerd door Google

Chromium is een project dat opgestart werd door Google in 2008. Deze open-source code laat programmeurs toe verschillende web browsers aan te maken. Het project zelf begon echter voor het aanmaken van een beruchte Google Chrome web browser. Momenteel kunnen ontwerpers deze code aanpassen en verbeteren om nieuwe tools voor het surfen op het internet uit te brengen, die meer geavancerde functies bevatten voor de gebruikers.

De Chromium web browser kan net zo veilig zijn als Google Chrome om te gebruiken. Het is echter zo dat, net zoals bij vele andere open-soource projecten, dit voor niet echt zuiver zijnde doeleinden kan worden gebruikt. Daarom is het belangrijk dat je leert hoe legitieme en potentieel gevaarlijke web browsers te identificeren.

Omdat de namen erg op elkaar lijken, zijn er nog steeds veel computergebruikers die niet begrijpen wat Chromium is en hoe het verschilt van Google Chrome. Daarom zullen we je in dit artikel de voornaamste verschillen tussen deze twee producten uitleggen en je vertellen hoe je kwaadaardige van legitieme Chromium browsers kunt onderscheiden.

Chromium vs Chrome: de definities ontrafeld

De Chromium definitie op de officiële website identificeerd het voornaamste verschil met Google Chrome – het is geen browser:

Chromium is an open-source browser project that aims to build a safer, faster, and more stable way for all users to experience the web.

Zoals we reeds aan het begin vermelden is het Chromium Google project de basiscode voor het opbouwen van Google Chrome – een web browser die veel gebruikt wordt over de hele wereld. Dus is Chromium is eenprogrammeercode, terwijl Chrome het eindproduct is.

Hieronder vind je een tabel waarin meer werkings, ontwerp en andere verschillen tussen hen beiden worden weergegeven:

Google Chrome Chromium
Meerkleurig logo Blauw logo
Gecontrolleerd door Chrome ontwerpers Aangepast door verdelers
Updated door Chrome automatisch Updates zijn afhankelijk van de ontwerper
Nieuwe versies worden zorgvuldig getest Verdelers kiezen hoe grondig ze nieuwe versies willen testen
Sandbox beveiliging is standaard geactiveerd Sandbox is afhankelijk van de ontwerper
Crash rapporten standaard geactiveerd Crash rapporten zijn miet beschikbaar
Gebruik-tracking eigenschap Geen gebruiker metriek eigenschap beschikbaar
Ondersteuning voor extra video formaten  

Ontwerpers hebben echter gebruik gemaakt van een open source code en verschillende browsing tools gemaakt. Chromium Browser hebben meestal dezelde functies gemeen die aan de rechterkant van de tabel worden weergegeven. Verschillende programma's kunnen echter een unieke functionaliteit en eigenschappen hebben die toegevoegd werden door hun ontwerpers.

Ook al werken Google Chrome en Chromium bijna volledig hetzelfde, wordt Chrome nog steeds beschouwd als gemakkelijker en efficiënter. Het enige voordeel van Google Chromium is, dat je het kan aanpassen volgens je noden. Je moet echter wel weten waar je mee bezig bent.

Het kiezen van een Chromium web browser: de beste voorbeelden op de markt

Zoals we reeds vermelden, werd Chromium uitgebracht met de intentie gebruikers te helpen extra functies toe te voegen aan een bekende browser. Er zijn tal van legitieme, Chromium-gebaseerde browsers, met verschillende functionaliteit, beveiliging en privacy levels, en ontwerp. De meest bekende zijn Vivaldi, Comodo Dragon, en Epic. 

Vivaldi richt zich erop te herinneren aan ontbrekende Opera functies

Image of Vivaldi web browser

Vivaldi is een van de recentste Chromium-gebaseerde browsers, uitgebracht door Vivaldi Technologies. Het bedrijf werd opgestart door de voormalige CEO en medeoprichter van de Opera Software, dus de ontwerper is zeker geen nieuwkomer. Het doel van Vivaldi was het terugbrengen van de meeste functies die verwijdert werden uit Opera met zijn laatste updates.

Het meest onderscheidende kenmerk van deze Chromium browser is de hoeveelheid aan thema's en modi die aan zijn gebruikers worden aangeboden. Ze kunnen de achtergrondkleur, de startpagina, adresbalk, de positie van de tabs wijzigen en heeben nog tal van andere opties. Vivaldi staat “stapelende” en “tegelen” tabs, het toevoegen van nota's aan bladwijzers en het installeren van extensies ontworpen door Google Chrome.

Belangrijkste kenmerken:

 • Auto kleur wijzigen
 • Aangepaste thema's met planning
 • Tab stapelen tegelen
 • Inhoud blokkeerder, kleurfilters, CSS debugger
 • Aangepaste toetsenbord snelkoppelingen
 • Snel commando's
 • etc.

De Epic Browser biedt een geavanceerde privacy bescherming

Image of Epic Privacy web browser

Het voornaamste kenmerk van de Epic browser is privacy. Ontworpen door Hidden Reflex, beweert deze Chromium web browser in staat te zijn mensen te helpen hun online veilgiheid te verbeteren zodat ze de nood aan enkel incognito of via een VPN te surfen kunnen vergeten.

De voornaamste manier waarop Epic werkt, vertrouwd op het verwijderen van de volledige browsing data nadat het werd afgesloten. Wetend dat het de volgende informatie niet opslaat, kunnen sommige gebruikers ernstig overwegen voor deze Chromium-gebaseerde web browser te kiezen:

 • cookies
 • cache
 • geschiedenis

Bovendien is Epic ook gekend voor het vertrouwen op SSL verbindingen, het blokkeren van tracking scripts en zelfs het versleutelen van je data om je locatie te verbergen of je te helpen toegang te krijgen tot geblokkeerde websites. Helaas is deze Chromium browser niet compatibel met wachtwoord managers en kan hij op sommige sites niet werken. Het goede nieuws is dat hij compatibel is met zowel Windows als Mac OS X.

Comodo Dragon bied je veilige surf opties

Image of Comodo Dragon web browser

Een andere software onwikkelaar die de Chromium code gebruikt om zijn eigen browser te ontwerpen is de Comodo Groep. Deze ontwerper is reeds jaren gekend voor zijn beveiliging software, IT management platformen en gelijkaardige oplossingen.

Volgens hen is de voornaamste reden waarom gebruikers zouden moeten kiezen voor de Comodo Dragon browser, de veiligheid die het voorziet. Bovendien beloven ze de snelste zoekmachine en een extra-vriendelijke gebruikersinterface. Helaas is deze Chromium browser momenteel enkel compatibel met Windows.

Hoe verbetert deze Chromium browser de online veiligheid van gebruikers? Het belangrijkste is dat het de Chrome gebruiker tracking, zoek voorstellen en andere dubieuze eigenschappen die actief gebruikt worden door dit beroemde zoek tool niet activeert. Bovendien vertrouwd het op de site zijn SSL certificaat om de betrouwbaarheid ervan te meten. Zijn GUI lijkt erg veel op deze browser dus loop je niet verloren als je het download. 

Image of Chromium browsers

Chromium malware: wanneer open-source code is gebruikt wordt voor kwaadaardige doeleinden

Computer gebruikers die op zoek zijn naar een nieuwe tool om te surfen op het we u, hebben vaak de vraag is Chromium veilig en moeten we het gebruiken of niet. De drie Chromium-gebaseerde browsers hierboven zijn volledig legitiem. De lijst van gelijkaardige maar minder populaire programma's kan echter worden uitgebreid.

Hoewel sommige ontwerpers gehaast waren om browsers te maken vol met verbeterde functies, hebben anderen reeds gebruik gemaakt van de open source code om rogue tools uit te brengen. Beveiligingexperts hebben reeds een nieuwe trend opgemerkt – het verschijnen van kwaadaardige Chromium browsers, bv. Chromium virus.

Helaas hebben veel gebruikers er geen idee van dat ze te maken hebben met potentieel ongewenste programma's die ich voordoen als legitieme en veilig te gebruiken Chromium-gebaseerde browsers. Je moet je echter zeker deze namen herinneren en ze mijden op het internet:

Al deze programma's kunnen je privacy en veiligheid in gevaar brengen. Bovendien kunnen ze ook ongewenste wijzigingen aan je systeem opstarten, crashes veroorzaken tijdens het surfen en voor tal van andere problemen zorgen. Het verwijderen van nep Chromium browser is dus ten zeerste aangeraden. Gelukkig kunnen deze nep tools handmatig of automatisch verwijdert worden.

Het identificeren van een kwaadaardige Chromium browser

De meeste rogue Chromium web browsers worden gepromoot als tools die je helpen je surf ervaring te verrijken, de meest accurate zoekresultaten leveren of je privacy beschermen. Meestal beweren de ontwepers van deze programma's gerelateerd te zijn aan Google of het officiële Chromium project door hun accreditatie, ontwerp en gelijkaardige details te gebruiken.

De analyse van verschillende voorbeelden van Chromium virussen bracht echter aan het licht dat ze te werk gingen als potentieel ongewenste toepassingen, niet als nuttige programma's. De voornaamste negatieve kenmerken van zulke programma's zijn: 

 1. Zich verspreiden in software bundels. Meestal worden nep Chromium browsers gepromoot via freeware of shareware pakketten. Het niet correct installeren van gratis programma's kan dus leiden tot het installeren van ongewenste browsers. Dit kan gebeuren als je kiest voor de Snelle/Aanbevolen installatiemethode welke niets onthuld over extra componenten.
 2. Data tracking. Rogue Chromium browser registreren meestal je online activiteit. Ze verzamelen zoekopdrachten, surfgeschiedenis, IP-adres, locatie en gelijkaardige niet peroonlijk identificeerbare gegevens. Weet dat er altijd een kans bestaat dat ze ook kunnen proberen gevoelige data te stelen, inclusief aanmeldgegevens, wachtwoorden of creditcard informatie.
 3. Tonen van agressieve advertenties. Deze gecorrumpeerde browsers zijn ook in staat om het aantal getoonde online advertenties te verhogen. Data tracking activiteiten laten hen toe een gebruikersprofiel aan te maken en zodoende gerichte advertenties te tonen waarop je meer geneigd zal zijn te klikken.

  Een overvloed aan advertenties vermindert de surf ervaring. Ze kunnen benodigde inhoud of het volledige browser scherm bedekken, ze hebben geen actieve afsluit (X) knop en leiden je om naar commerciële sites. Sommige van deze advertenties kunnen echter ook kwaadaardige inhoud bevatten of je omleiden naar scam of phishing websites.

Als je te maken hebt met een van deze negatieve kenmerken, moet je weten dat er een grote kans is dat je het slachtoffer werd van een kwaadaardige Chrome browser. Het op je systeem laten staan van zo'n programma kan daarnaast ook leiden tot financieel verlies of identiteitsdiefstal. Het is dus belangrijk om de Chromium browser onmiddellijk te verwijderen.

Dingen waar je moet aan denken bij het kiezen van een Chromium browser

Om niet het slachtoffer te worden van Chromium malware, moet je voorzichtig zijn bij het keizen van een Chromium-gebaseerde browser. Volg daarom deze simpele beveiligingstips:

 • Controleer de informatie over de ontwerpers. Je moet hun vorige projecten opzoeken en de beoordelingen van gebruikers over de Chromium browser nalezen voor je overgaat tot het installeren ervan.
 • Lees beoordelingen en meningen online. Voor je een Chromium browser installeert, moet je niet enkel de beoordelingen van gebruikers en de meningen op de site van de ontwerpers lezen (ze kunnen nep zijn), maar moet je ook de meningen opzoeken op fora en blogs. Probeer daarnaast ook de beoordelingen door experts te vinden.
 • Download een Chromium-gebaseerde browser enkel van de zite van de uitgever. Denk eraan dat sites van derden kwaadaardige versies van het programma kunnen bevatten. Dus kan je net zo goed een Chromium virus installeren i.p.v. een legitiem tool.
 • Als je verdachte activiteiten opmerkt, verwijder dan Chromium onmiddellijk. Als je snel na het installeren van de browser, een toename in advertenties, omleidingen naar dubieuze sites, promoties van dubieuze software opmerkt, moet je Chromium ASAP verwijderen om je pc en je privacy te beschermen.
Aanbieding
Over de auteur
Jake Doevan
Jake Doevan - Het leven is te kort om je tijd te verkwisten aan virussen.

Contact Jake Doevan
Over het bedrijf Esolutions