“Wordt vervolgd”: een nieuwe vorm van het Facebook virus begint zich te verspreiden

Het is geen groot nieuws dat dit sociale netwerk constant aangevallen wordt door hackers en allerlei scammers. Ze bedenken levendige ideeën om de internet gemeenschap te verrassen met een nieuwe cyber dreiging. Een tijdje terug vielen ze de gebruikers aan met verchillende versies van het Facebook virus. Dit waren wormen di je account infecteerden en dan de link met het virus naar al je accounts verspreiden. Deze keer hebben de misdagigers een gelijkaardige techniek gebruikt om je account te infiltreren. De geïnfecteerde gebruiker verstuurd ongewild een video die de naam van een ontvanger bevat. De malware wordt dan ook het Facebook video virus genoemd. Dus vandaar de vraag hoe kan je het counteren?

Gedurende gans zijn bestaan heeft Facebook reeds met meerdere cyber aanvallen te maken gehad. It seems that users quite recently managed to get rid of different variations of Facebook malware. Wat van de bekentste gevallen waren Facebook Invitation en het Message viruses. Dit waren niets anders dan computer wormen. Als iemand roekeloos door een geïnfecteerde site surfde of een gecorrumpeerd programma dowloadde, kon hij ongewild de malware gedownload hebben. Seconden later infiltreerde een computer worm zijn Facebook account en begon met het verzenden van intigrerende en leuke video’s naar de contacten van het slachtoffer. Dankzij de menselijke nieuwsgierigheid klikten andere gebruikers op de link zonder ervan bewust te zijn dat ze geinfecteerd werden. En op deze manier ging de infectie verder. Gelukkig werd deze misleidende techniek snel onthuld en werden gebruikers alerter. Om verder te gaan, computer hackers hebben het niet opgegeven en kwamen op de proppen met het Facebook Suspension virus. De doelwitten kregen een persoonlijk bericht fat hun accounts geschorst gingen worden. Gealarmeerd door deze melding, klikten ze op de nep verificatie link. Ze trapten dus weer in de val.

Helaas gaat de cyber campagne tegen Facebook verder. Momenteel hebben de misdadigers een virus uitgebracht dat ook werkt als een computer worm. Na de infectie, verstuurd een slachtoffer ongewild een video met de ontvanger zijn naam. Dus denken maar weinig gebruikers dat een video die hun naam bevat een zwendel is. Deze achteloosheid vergemakkelijkt het succesvol verspreiden van het Facebook video virus. Dus kan je jezelf afvragen: is er een manier om hier aan te ontsnappen? Aangezien het verkeer van de malware onmogelijk te controleren valt, bestaat er weinig kans dat je eraan ontsnapt, zeker als de account van een vriend overgenomen werd. Wat je kan doen is je veiligheidstoepassingen updaten of een krachtigere real-time bescherming. Tenslotte kan je ook gewoon niet op zulke links klikken of ze openen.

Over de auteur
Julie Splinters
Julie Splinters - Malware-verwijder-specialist

Julie Splinter is de nieuwsredacteur van Zondervirus.nl. Ze is bachelor in de Engelse filologie.

Contact Julie Splinters
Over het bedrijf Esolutions

Lezen in een andere taal