Verontrustende statistieken: de meeste kwaadaardige spam mails bevatten ransomware

We hebben het net nog gehad over de plotselinge toename van spam activiteit dit jaar, welke de pieken van 2010 reeds bereikte en overschreed. We zijn niet langer verrast van het vinden van honderden spam mails in je mailbox, elke dag. De meer ervaren gebruikers hebben reeds geleerd deze te negeren, maar de minder geïnformeerde leden van de online gemaanschap lopen nog steeds het risico betrokken te raken bij de één of andere tech ondersteuning of phishing scams. Meer nog, een onvoorzichtige ontmoeting met spam kan ook leiden tot een ernstige computer infectie. Op dit moment, is ransomware de cyber dreiging die je het meest zou moeten vrezen. Deze programma’s zijn venijnig: zodra ze computers infiltreren, vergrendelen z bepaalde bestanden op de harde schijf en op externe opslagmedia, als deze aangesloten zijn. Dan eisen ze van hun slachtoffer dat deze een losgeld betaald om zijn/haar bestanden terug te krijgen.

Het Locky virus was één van de eerste ransomware waarvan de ontwerpers de kwaadaardige spam campagnes gebruikten om het te verspreiden. Hoewel er gevallen waren waarbij deze techniek reeds voordien gebruikt werd, slaagde Locky er in om het uitgebreider te gebruiken, op een nog nooit geziene schaal. Ontelbare Locky nakomers zoals de Zepto en ODIN ransomware gebruikten exact dezelfde methode om op de pc van hun slachtoffers te raken. Als we het even hebben over wat meer concrete cijfers, moeten we vermelden dat de recent, door Proofpoint uitgebrachte “Threat Summary” voor het 3de kwartaal van 2016 een overweldigende 96,8 percent aan kwaadaardige mails aangeeft, welke wereldwijd ontvangen werden met Locky of een versier ervan eraan toegevoegd. Proofpoint vermeld ook andere ransomware, inclusief CryptFile2, MarsJoke en Cerber die misschien niet zo verspreid zijn maar wel ook actief verdeeld werden in het afgelopen kwartaal. Algemeen genomen is het verspreiden van ransomware vertienvoudigd en opzichte van 2015. Deze cijfers zijn zeer verontrustend en bewijzen fat spam campagnes activer zijn dan ooit, terwijl een groot deel van de internet gebruikers nog steeds slecht geïnformeerd is over het aspect cyber beveiliging of ze gewoon ervoor kiezen het te negeren. Helaas draagt dit gedrag enkel bij tot de verdere toename van malware-besmette spam.

Als je aan al deze schrikwekkende statistieken denkt, vraag je jezelf misschien af of het wel mogelijk is je te beschermen tegen een ransomware infection. Laten we eerlijk zijn; malware ontwerpers kunnen zeer creatief tewerk gaan om mensen te misleiden tot het downloaden van besmette mail bijlagen. Legitiem uitziende facturen, snelheidsboetes, aankoop bevestigingen en zelfs officiële kennisgevingen kunnen je toegezonden worden, wees echter niet te snel om deze bestanden te downloaden, zelfs als je denkt de persoon die het verstuurde te kunnen vertrouwen. Controleer liever eerst eens bij de afzender of hij hem wel verzonden heeft om er zeker van te zijn dat hij veilig en wel degelijk voor jou is. Het is tevens ten stelligste aangeraden om te beschikken over een back-up van je waardevolle data en deze op een externe medie te bewaren voor in geval van nood.

Over de auteur
Alice Woods
Alice Woods

Ze houdt ervan om gebruikers te leren om virussen te vermijden.

Contact Alice Woods
Over het bedrijf Esolutions

Lezen in een andere taal