Het Locky virus voorkomen: 5 tips om het te controleren

Het is moeilijk om een internet gebruiker te vinden die nog niet van het Locky virus en de enorme schade die het aanricht gehoord heeft. Als je zelden het internet gebruikt en niet op de hoogte bent van dit virus, en waarom het zoveel schade veroorzaakt, dan zullen we je met plezier op de hoogte brengen over deze cyber dreiging. Het Locky virus is een ransomware-type programma, dat je persoonlijke data aanvalt en codeert. Hierna toont het je een losgeldbriefje dat een specifiek bedrag eist om je gecodeerde data te herstellen. Dankzij de complexiteit van dit virus, is het er in geslaagd om duizenden computers wereldwijd te infecteren en wordt het verondersteld dat het miljoenen dollars afgetroggeld heeft van private en zakelijke gebruikers. Verrassend genoeg heeft men het virus nog geen halt toegeroepen en richt het nog steeds een ravage aan in de virtuele wereld. Daarom hebben we een aantal aanbevelingen voorzien die je helpen de infiltratie van Locky te vermijden en zijn schade te beperken. Je vind ze hieronder:

  • Vermijd het openen van e-mails en spam, welke je blijkbaar toegezonden werd door overheidsinstanties. Men heeft gemerkt dat malware zich graag verspreid via e-mails die een Word of JavaScript bijlage bevatten. Wees op je hoede voor mails met een onderwerp zoals ATTN: Invoice J-98223100 of dergelijke. Zelfs indien je regelmatig zaken doet met de vermelde instanties, contacteer ze in het geval van twijfel. Als je voor een bedrijf werkt, vertel je collega’s dan om voorzichtig te zijn met e-mails van onbekende afzenders. Waarschuw ze voor deze dreiging.
  • Maak regelmatig een back-up van je bestanden. Je kan hiervoor externe schijven online back-up oplossingen, cloud opslag gebruiken om de kopies van je waardevolle bestanden veilig te bewaren. Je moet weten dat meestal gegevens die bewaard worden op online opslag oplossingen (Dropbox, Google Drive of Microsoft OneDrive) aangetast kunnen worden door ransomware omdat ze met je pc verbonden zijn via het netwerk.
  • Installeer een betrouwbare beveiliging software. Het is van essentieel belang om er eentje te hebben aangezien je geïnfecteerde bestanden kan overslaan, vooral Trojanen, welke de neiging hebben om zichzelf meesterlijk te vermommen. Daarnaast is het van kapitaal belang dat je de anti-spyware en anti-virus regelmatig bijwerkt zodat de software de meest recent virus definities ontvangt. Het anti-malware programma is vaak ook handig om te hebben als je te maken hebt met kleine malware.
  • Werk je systeem software dagelijks bij. Bijwerken is van cruciaal belang. Het hebben van de recentste browser versie minimaliseerd de kans op een ransomware hijack. Daarnaast zorgt het vernieuwen van systeem programma’s er niet enkel voor dat de prestaties optimaal zijn, het vermindert ook de mogelijkheid op corruptie.
  • Schakel macro instellingen uit. Eén van de bijzonderheden aan de Locky ransomware is dat het zichzelf activeert als de macro instellingen ingeschakeld zijn. Als dit niet zo is, zal het je vragen om ze in te schakelen. Natuurlijk moet je dit negeren. Hoewel de macros standaard uitgeschakeld zijn door Microsoft, moet je jezelf ervan verzekeren dat de instelling op jouw computer en die van je collega’s correct zijn.

Samengevat, deze veiligheidsmaatregelen zouden je moeten helpen om veilig te blijven voor de ransomware. Wees echter realistisch en hoop op het beste, maar vrees het ergste. Als je reeds geïnfecteerd werd lees dan de Locky verwijderingshandleiding.

Over de auteur
Lucia Danes
Lucia Danes - Virus onderzoeker

Contact Lucia Danes
Over het bedrijf Esolutions

Lezen in een andere taal