Het FBI raadt sclachtoffers aan om geen losgeld te betalen

In een recent uitgebrachte aankondiging, waarschuwt het FBI voor de opkomst van ransomware aanvallen op computer gebruikers en deelt het tips mee om om te gaan met deze computer virussen. Het komt niet als een verrassing dat het Federal Bureau of Investigations zulke informatie deelt, aangzien het aantal ransomware aanvallen schrikwekkende proporties aanneemt. Cyber criminelen begonnen met het ontwerpen ervan sinds 2015, en het aantal varianten blijft groeien in 2016. Dit type van computer malware heeft als doewit ziekenhuizen, grote en kleine bedrijven, scholen, overhiedsinstanties en ook gewone computer gebruikers. Het codeert alle bestanden op een geïnfecteerde computer of op het volledige netwerk, en vraagt dan om een losgeld te betalen in ruil voor een decoderingssleutel.

Cyber criminelen hebben technieken ontwikkeld om in het geniep in je computer binnen te dringen. Meestal suren ze het uitvoeringsbestand an de ransomware naar hun slachtoffers via mail, welke beweert belangrijke documenten of archieven te bevatten. Als je zo’n vedachte mail bijlage opent, corrumpeert het virus alle bestanden op de computer. Bovendien zijn misdadigers zo vaardig geworden, dat ze kwaadaarige codes verwerken in ligitieme sites achter klikbare inhoud, knoppen, links of advertenties. Het spreekt voor zich dat vandaag de dag het nemen van voorzorgsmaatregelen en het op voorhand beschermen van je bestanden een must is. Je moet zeker zeer voorzichtig zijn met TeslaCrypt, Cerber (Mac ransomware), Cryptolocker en Locky.

Het velies van je belangrijke documenten is zonder twijfel een tragedie. Het FBI beweert echter dat ransomware slachtoffers het losgeld niet zouden mogen betalen. De assistent directeur van de FBI Cyber Divisie, James Trainor, bevestigt dat het betalen van het losgeld geen garantie bied dat de cyber criminlen je zullen voorzien van de decoderingssleutel of -progamma’s en het hen enkel zal aanmoedigen om hun illegale activiteiten verder te zetten en nog meer mensen te treffen. De winst die cyber criminelen maken met ransomware is moeilijk te bevatten, we kunnen ons enkel afvragen welke andere illegale activiteiten ze met dit geld zullen financieren.

Het FBI raadt aan om voorzorgsmaatregelen te treffen om ransomware aanvallen te voorkomen. Dit is wat je kan doenom je bestanden te beveiligen:

  • Informeer je werknemers over ransomware virussen en zorg ervoor dat ze de manieren kennen om ransomware aanvallen te voorkomen.
  • Installeer een anti-malware software op de computers die jij en je werknemers gebruiken. Plan regelmatige automatische scans.
  • Schakel de Macros functie uit in Microsoft Office apps.
  • Update computer software regelmatig.
  • Vermijd het gebruik van beheerder accounts, als het niet absoluut noodzakelijk is.
  • Maak regelmatig een back-up van de belangrijkste data. Ideaal is om deze te bewaren op externe schijven en deze los te koppelen van de computer.
Over de auteur
Olivia Morelli
Olivia Morelli

Malware analist...

Contact Olivia Morelli
Over het bedrijf Esolutions

Lezen in een andere taal