Gratis ritjes op Thanksgiving? Ransomware hackt het transportsysteem van San Francisco

Daar ransomware een hot onderwerp blijft in cyber space, daalt het stilletjes aan af in de echte wereld. Vorig weekend hebbem de passagiers van het San Francisco trein systeem (MUNI) de primaire effecten van een ransomware aanvullen kunnen waarnemen – vanwege systeem hacks door de Mamba ransomware, kregen ze gratis ritjes. Hoewel zo’n incident niet resulteert in zware verliezen of ernstige resultaten, is het binnendringen van virtuele virussen in de realiteit een zorgwekkende ontwikkeling.

De onwoners van San Francisco waren eerst verrast om gratis te kunnen rijden met Municipal Railways op Black Friday. erwijl de ticketverdelers allemaal “buiten dienst” en “gratis rit” toonden, werden alle 2000 gelinkte systemen platgelegd en toonden deze: “You Hacked, ALL Data Encrypted. Contact For Key(cryptom27@yandex.com)ID:681 ,Enter.“ De oplichters vroegen 100 BTC (ongeveer 73 000 USD) in ruil voor het herstellen van het systeem, het is echter niet geweten of MUNI dit betaalde of niet. Experten denken dat dit virus een variatie is van HDDCryptor. Zoals we echter reeds vermelden, maakt HDDcryptor enkel deel uit van een grotere ransomware campagne gekend als Mamba. De sporen leiden naar de Californische ransomware groep die zichzelf Andy Saolis noemt. Het is niet bekent of de hijakc beëindigt werd door de hackers zelf op zondag namiddag of dat dit het werk was van IT beveiliging specialisten.

Deze keer is het misschien dan wel zo dat gewone mensen voordeel hadden aan het protest van cybercriminelen tegen een bepaald bedrijf, toch roept deze actie veel onbeantwoorden vragen en zorgen op. Als oplichters in staat zijn om zich toegang te verschaffen tot zulke vitale systemen, wat zou er dan gebeuren als ze de elektriciteit van een stad, regio of een hele provincie lam legden? Daar computers niet alleen bank verrichtingen, openbare diensten en entertainment verzekeren, maar ook vitale dingen zoals ziekenhuizen en transport verschijnen er dagelijks nieuwe opportuniteiten voor hackers. De soort van cyber aanval hangt af van het geweten van de dader. Terwijl sommige ransomware ontwerpers er niet voor terugdeinzen zieknehuizen aan te vallen, wat resulteert in da annulatie van honderden medische ingrepen, hebben andere de neiging om hun cyber vaardigheden ander te manifesteren. Zulke gevallen van cyber hactivisme mogen niet worden genegeerd, niet in de virtuele wereld of in de echte.

Over de auteur
Julie Splinters
Julie Splinters - Malware-verwijder-specialist

Julie Splinter is de nieuwsredacteur van Zondervirus.nl. Ze is bachelor in de Engelse filologie.

Contact Julie Splinters
Over het bedrijf Esolutions

Lezen in een andere taal