Experten waarschuwen voor een verwachte toename in malware activiteit op Zwarte Vrijdag

25 November is de dag waarop de meest enthousiaste shoppers aan het wachten zijn. Terwijl sommige zich klaarmaken om de winkels te gaan leeg roven, blijven andere thuis in de hoop in slag te slaan met de beste Zwarte Vrijdag online koopjes. Helaas voor deze laatste groep kan dit winkelen eindigen in het tegenkomen van iets heel anders dan de gewenste goederen, bv. de ontwerpers van de Locky. Malware zijn de meest frauduleuze en gemen programma’s aan het opsparen voor de twee maanden met, waarschijnlijk het meeste internet verkeer van het ganse jaar. Ze zijn bezig om zo veel mogelijk geïnfecteerde inhoud op het net te krijgen als maar enigszins mogelijk is. De kans dat je het slachtoffer wordt van een malware aanval tijdens deze periode neemt dan ook drastisch toe.

Volgens de statistieken nam vorig jaar het aantal malware infecties met de helft toe in vergelijking met de geregistreerde aanvallen in 2014. Voor dit jaar wordt er een verdere groei verwacht. De experten waarschuwen voor drie voorname types van tactiek die de online scammers en hackers voor zulke gelegenheden gebruiken:

  • Misleidende advertenties. Tijdens de voornaamste koopjes en de eindejaarsperiode in het algemeen, investeren bedrijven meer in online advertenties, dus is het normaal dat je merkt dat er meer deals aangeboden worden dan normaal. Malware ontwerpers maken hier gebruik van om kwaadaardige advertenties te mengen met de legitieme, op deze manier vergroten ze de distributie van hun frauduleuze creaties, zoals mylucky123.com of web-start.org virus. Meestal zijn de nep advertenties ook niet echt verdacht, dus is het moeilijk om ze te onderscheiden van de echte.
  • E-mail spam. Klinkt het niet makkelijk om de beste Zwarte Vrijdag aanbiedingen rechtstreeks in je postvak in te krijgen, waar je maar een klik verwijdert bent van ze te beoordelen en, hoepelijk iets te kopen waarnaar je al een tijdje op zoek was? Dat is zeker handig, maar als deze aanbiedingen niet van de officiële verkopers komen, maar eerder van onbekende afzenders — dan ben je waarschijnlijk het doelwit van scammers die mensen willen infecteren met de Thor ransomware of gelijkaardige dreiginen. Wees voorzichtig! Sommige slimme misdadigers kunnen zich voordoen als betrouwbare bedrijven en proberen je te verleiden tot het kopen van hun goederen.
  • Kwaadaardige links op web pagina’s. Dit is weer een andere techniek die de hackers de mogelijkheid geeft om gebruikers te voorzien van kwaadaardige inhoud terwijl ze online op zoek zijn naar goederen. Deze links kunnen getoond worden op respectabele sites of malware bevatten, zoals browser hijackers of adware.

Denk eraan dat zulke infecties kunnen leiden tot het verlies van data of lekken, problemen met de prestaties van je systeem of zelfs volledige corruptie van het systeem. Het is dus steeds nuttig het oude gezegde: hoop voor het beste, maar verwacht het ergste, te volgen. Blijf weg van je spam map en open geen onbekende mails, hoe aanlokkelijk de aanbiedingen ook mogen zijn. Het zelfde geldt voor de advertenties — vertrouw niet alles wat je ziet online en voor je actie neemt moet je de mogelijke gevolgen goed overwegen. Heb plezier, winkel tot je erbij neervalt maar vergeet niet om waakzaam te blijven!

Over de auteur
Lucia Danes
Lucia Danes - Virus onderzoeker

Contact Lucia Danes
Over het bedrijf Esolutions

Lezen in een andere taal