Een nieuwe lading Cryptolocker is net opgedoken!
Zoals de laatste aankondiging van computer beveligingsexpertn beweert, moeten mensen zich aan een nieuwe lading van Cryptolocker [Cryptolocker] verwachten. Op het moment van scherijven loop je het meeste risico op infectie met deze dreiging (of zijn varianten) als je in Australië of Europa woont. Echter zelfs indine je in de VS of in het verre oosten woont moet je voorzichrig zijn met het openen van e-mail bijlagen of het klikken op commerciële pop-up advertenties omdat de kans groot is dat hackers deze ransomware in alle regio’s gaan verspreiden om hun inkomen te laten aanzwellen.
De meeste beveiligingsfirma’s hebben hun hulpmiddelen reeds bijgewerkt zodat ze de nieuwe versies van de Cryptolocker ransomware kunnen herkennen voordat het infiltreert. Desalniettemin zou je e-mail berichten die je vragen om belangrijke bijlagen te downloaden moeten mijden. Bovendien moet je ook wegblijven van pop-up advertenties die opduiken tijdens het surfen. Als één van deze meldingen je informeert over ontbrekende updates en je aanbiedt om ze gratis te downloaden mag je er zeker niet op klikken. Het is altijd veiliger om de officiële site van het programma te bezoeken en te zien wat er ontbreekt op je pc.
Welke zijn de laatste versies van Cryptolocker die je moet kennen?
De eerste is het Los Pollos Hermanos virus. Hoewel de naam van deze dreiging grappig klinkt, blijkt het een zeer gesofisticeerde versie van het Cryptolocker virus te zijn dat momenteel gericht is tegen Australiers. Nadat het je systeem geïnfecteerd heeft en alle vooraf bepaalde bestanden gecodeerd heeft, eist deze dreiging dat je $450 betaald, wat een veel hoger bedrag is dan bij de vorige versies van Cryptolocker. Bovendien is dat niet het einde. Als het slachtoffer het losgeld niet betaald, zegt Los Pollos Hermanos deze betaling op te trekken tot $1000. Zoals je merkt het is een gemene malware met een domme naam.
Een nadere dreiging die nauw verwant is aan Cryptolocker is BitCryptor. Het werd pas een paar dagen geleden ontdekt en volgens de laatste rapporten is het er reeds in geslaagd om honderden computers te infiltreren. Deze ransomware verschilt van de andere die voordien getest werden omdat het in staat is om voorafbepaalde processen te blokkeren in het taakbeheer. Natuurlijk behoort een deel van de processen die het virus blokkeert toe aan beveiligingsprogramma’s, zoals mbam, spyhunter, roguekiller, etc. Dit kan makkelijk voor problemen zorgen als je deze ransomware probeert te verwijderen. Op het moment van schrijven vraagt, BitCryptor een losgeld van 216 euro, dus is de regio waarin het verspreid wordt duidelijk Europa. We hebben je echter al gewaarschuwd elke Cryptolocker variant kan aangepast worden aan de noden van de hacker..
Zorg er alsjeblieft voor dat je regelmatig backups maakt om het onverwachte verlies van je belangrijke bestanden te vermijden! Als je nog steeds geen extra kopie hebt van je foto’s, muziek, kunst en ander belangrijke bestanden, moet je deze post lezen: Waarom moet ik een backup maken en welke opries heb ik hiertoe? Als je bestanden reeds gecodeerd werden probeer dan een van deze hulpmiddelen: R-Studio, Photorec of Kaspesky Ransomware Decryptor.
Tenslotte vergeet niet om een krachtige beveiliging software te installeren om de infiltratie van malware, inclusief het Cryptolocker virus te voorkomen. In dit geval raden we twee verschillende programma’s aan: FortectIntego en Webroot SecureAnywhere AntiVirus.