De nieuwe erfgenaam van het Locky virus - De Zepto ransomware - maakt zijn opwachting

Het lijkt erop dat vrij recent het Locky virus de virtuele gemeenschap stevig in zijn greep hield. Het kwam boven water als de ransomware die het aandurfde de data van een ziekenhuis in de Verenigde Staten aan te vallen. Gestaag evolueerde het in de dreiging die wereldwijd berucht werd. Gebruikers die in de uithoeken van Noord-Amerika en in de afgelegen regio’s van Japan woonden, rapporteerde geïnfecteerd te zijn met deze ransomware. Na een paar maanden, verdween het virus geleidelijk. De onzekerheid is eindelijk voorbij daar internationale virus onderzoekers meldingen kregen over de nieuwe signalen van de Locky opvolger – het Zepto virus.

IT specialists begonnen dit virus te verdenken gerelateerd te zijn aan de beruchte dreiging nadat ze de eerste monsters kregen van de ransomware. Naast het ontwerp van de losgeldbrief, die een treffende gelijkenis vertoonde met deze gebruikt door Locky, zijn er nog andere gelijkenissen. Als eerste volgt het Zepto virus dezelfde manier als zijn voorganger met het gebruik van de anonieme Tor browser voor het ontvangen van het losgeld. Locky was één van die virussen die de trend begon van het gebruien van Tor browsers. Bovendien blijk de losgeldbrief zelf een exacte kopie te zijn van het vermelde virus. Zepto gebruikt RSA-2048 en AES-128 algoritmes om waardevolle data te coderen. Het richt zich op een breed gamma van verschillende audio, .doc, video, excel bestanden. Bovendien wordt er van je verwacht dat je de Tor browser installeert en dan Bitcoins koopt. Een andere specifieke eigenschap van het Zepto virus is – het toevoegen van .zepto aan alle gecodeerde bestanden.

Ten tijde van de Locky rampage, slaagde het erin wereldwijd miljoenen dollars buit te maken omdat het niet enkel gewone gebruikers maar ook bedrijven aanviel. Daarom denken, IT experten dat de ontwerpers van Zepto hopen om een enorme winst te maken met hun kwaadaardige gast. Nu vragen de cyber criminelen 300 dollar per computer, maar als het virus succesvol blijkt te zijn, wordt er verwacht dat het bedrag van het losgeld zal stijgen. Gebruikers worden aangeraden voorzorgsmaatregelen te treffen en hun beveiligingsprogramma’s bij te werken en niet naar onveilige bestand delen domeinen te surfen. Blijf waakzaam want je weet nooit wanneer het Zepto virus op de deur van je systeem klopt.

Over de auteur
Julie Splinters
Julie Splinters - Malware-verwijder-specialist

Julie Splinter is de nieuwsredacteur van Zondervirus.nl. Ze is bachelor in de Engelse filologie.

Contact Julie Splinters
Over het bedrijf Esolutions

Lezen in een andere taal