Adware in Apple Mac OS X? Ja, het is mogelijk!

Adware in Apple Mac OS X? Yes, it’s possible!Geleidelijk aan, jaar na jaar, hebben adware-type programma’s Windows gebruikers lastig gevallen. Na te worden geïnstalleerd in een bundel met andere downloads, hebben ze mensen gestoord met vervelende pop-up advertenties, in-tekstt links, banner advertenties en andere commerciële inhoud. Het dient vermeld te worden dat zulke toepassingen niet als kwaadaardig beschouwd worden. Desalniettemin raden beveiligingsexperten aan om ze te vermijden. Het lijkt erop dat Mac gebruikers deze aanbeveling ook moeten opvolgen wan vandaag de dag worden niet enkel Windows gebruikers geconfronteerd met deze ondragelijke programma’s. Gelukkig is het meer dan duidelijk dat dit besturingssysteem meer bestand is en dat adware ontwikkelaars nog verschillende jaren nodig zullen hebben om de populatie van Mac adware te vergroten.

Hoe kan je merken dat je Mac geïnfecteerd is? Eén van de duidelijkste tekenenen dat je machine vol staat met programma’s, zodat je geen behoefte hebt aan de advertenties ervan. Soms kunnen ze vermeden worden soor het selecteren van “Blokkeer pop-up windows” in de Safari voorkeuren maar dit kan misschien niet helpen als je te maken hebt met een gemene adware. In dit geval kunnen vervelende advertenties je beginnen achtervolgen van zodra je begint te surfen en kunnen ze blijven opduiken ongeacht het type website, commercieel of neit, die je bezoekt. Als je reeds een tijdje te maken hebt met zulke advertenties moet je weten wat ze willen. Als je een nieuwkomer bent moet je weten dat elk van deze advertenties gebruikt wordt om geld te verdienen voor de ontwerper van de adware, probeer er dus niet op te klikken.

Het tweede teken dat rapporteerd over de infiltratie van adware zijn omleidingen. Je kan nooit weten wat voor een site gepromoot wordt door deze techniek, mijd dus deze advertenties. Onze beveiligingsexperten waarschuwen Mac gebruikers er ook voor dat adware hun startpagina en de standaard zoekmachine kan wijzigen zonder toestemming te vragen. Tenslotte kunnen ze beginen met je surf gewoontes te traceren en verschillende informatie te verzamelen die gerelateerd is aan je online activiteiten.

Gelukkig zijn software ontwerpers begonnen met het ontwerpen van programma’s voor adware verwijdering op Mac. We willen je twee verschillende toepassingen voorstellen die goede resultaten kunnen voorleggen bij het dedecteren en verwijderen van deze gemene programma’s. Het eerste is AdwareMedic. Het is een gratis hulpmiddel ontworpen enkel voor het verwijderen van adware. Een ander programma is Webroot SecureAnywhere AntiVirus, wat een veelzijdige toepassing kan worden genoemd en die gebruikt kan worden voor het vechten tegen PC en Mac-gerichte malware.

Denk eraan de veiligheid van je Mac is in jouw handen. Hackers slapen niet, dus moet jij hetzelfde doen…

Over de auteur
Julie Splinters
Julie Splinters - Malware-verwijder-specialist

Julie Splinter is de nieuwsredacteur van Zondervirus.nl. Ze is bachelor in de Engelse filologie.

Contact Julie Splinters
Over het bedrijf Esolutions

Lezen in een andere taal