Hoe overleeft u een aanval door WannaCry?

De cyber-aanval die op vrijdag 12 mei 2017 werd gelanceerd heeft de gijzelsoftware van WannaCry zonder twijfel tot de koptekst van alle belangrijke nieuwspagina’s gemaakt. Het kwaadaardige computervirus (dat ook bekend staat als Wana Decrypt0r, WannaCryptor, WannaCrypt0r, Wcry of WNCRY) richt zich voornamelijk op de oudere Microsoft Windows-versies, hoewel experts aan Windows 10-gebruikers adviseren om zich vooral niet te snel te verheugen. Hoewel de cyberaanval werd gestopt dankzij de inspanningen van een malware-onderzoeker die gebruik maakt van de bijnaam MalwareTech, is het zeer waarschijnlijk dat het virus de computergebruikers zal blijven aanvallen, maar dan wel met behulp van andere distributiemethoden dan die werden gebruikt in de voornoemde cyber-aanval. Aangezien de kwaadaardige software er in is geslaagd om privébestanden op meer dan 230.000 computersystemen in ongeveer 150 landen te corrumperen, is het geen verrassing dat computergebruikers nu nerveus zoeken naar preventiemethoden en gereedschappen tegen deze gijzelsoftware om de getroffen computers te repareren. Om te worden aangevallen door een losprijs-eisend Wana Decrypt0r 2.0-virus dat belooft om uw bestanden voorgoed te verwijderen als u de gevraagde som geld niet betaalt, is duidelijk een vreselijke ervaring. In dergelijke situaties is het moeilijk om kalm te blijven en verstandig te handelen. Daarom hebben we een handleiding opgesteld die verklaart hoe u uw pc beschermt tegen een WannaCry-aanval en wat u moet doen als u toch slachtoffer wordt van de cyberaanval.

Bescherm uw pc tegen WannaCry

 1. Het bewuste computervirus lijkt in staat om alle Windows-versies behalve Windows 10 te infecteren. Upgraden naar Windows 10 is een van de beste manieren om uzelf te beschermen tegen de gijzelsoftware-aanval.
 2. Microsoft heeft de kwetsbare plek die de gijzelsoftware gebruikte al gerepareerd met behulp van EternalBlue; daarom moet u beveiligingsupdate MS17-010 installeren.
 3. Schakel SMBv1 uit met gebruik van de instructies van Microsoft. Lees de instructies alstublieft aandachtig door!
 4. Installeer betrouwbare beveiligingssoftware en hou die altijd up-to-date. Vergeet niet om de software regelmatig bij te werken, of, indien mogelijk, de optie automatische updates aan te zetten.
 5. Houd alle computerprogramma’s up-to-date. Als u oude programma’s heeft die u nooit gebruikt, verwijder ze dan. Om uw pc te beveiligen tegen cyberaanvallen, moet u regelmatig de programma’s waarvan u besluit om ze te behouden actualiseren. Dat is uitermate belangrijk omdat aanvallers gebruik maken van de beveiligingslekken in verouderde en niet zo geavanceerde software.
 6. Schakel de Firewall niet uit.
 7. Maak een back-up van uw gegevens. Zoek de gegevens die u wilt beschermen op, maak er een kopie van en verplaats de kopie naar een draagbaar gegevensopslagapparaat, bijvoorbeeld een USB. Haal het apparaat uit de pc en bewaar het op een veilige plaats.

Wat te doen als WannaCry uw bestanden heeft versleuteld?

 1. Beslis wat u wilt doen: gaat u cybercriminelen steunen door te betalen? We raden u af om het losgeld te betalen omdat de fraudeurs vaak niet eens de moeite nemen lastig om de schade bij de slachtoffers te helpen herstellen, zelfs niet als het losgeld betaald werd.
 2. Als u heeft besloten om niet te betalen, start uw pc opnieuw op in een veilige modus met behulp van ‘Networking’. Op deze manier stopt u het virus en kan het niet verdergaan met zijn activiteiten. Wacht tot de computer volledig is opgestart en download dan de laatste update voor uw beveiligingssoftware. Voer een systeemscan uit, en als het virus niet wordt gedetecteerd, overweeg dan het gebruik van een krachtigere tool om malware te verwijderen.
 3. Verwijder het gedetecteerde virus met behulp van de software voor de verwijdering van malware.
 4. Neem bovengenoemde preventieve maatregelen om uw systeem te beschermen tegen cyberaanvallen.
 5. Hoewel momenteel bestanden die door dit virus zijn versleuteld en die gemarkeerd zijn met de extensies .wcry, .wncry, .wncryt niet kunnen worden hersteld met behulp van data-decryptie-tools, hoeft u de hoop om uw bestanden te herstellen niet te verliezen. Als u een back-up heeft, gebruikt u deze om de versleutelde bestanden te vervangen. Als u geen back-up heeft, probeer dan de opties voor gegevensherstel die in dit artikel over WannaCry beschreven worden.
Over de auteur
Olivia Morelli
Olivia Morelli

Malware analist...

Contact Olivia Morelli
Over het bedrijf Esolutions

Lezen in een andere taal
Bestanden
Software
Vergelijk