Verwijder HakunaMatata virus (Ontgrendel stappen ingevoegd) - geüpdatet aug 2017

HakunaMatata virus Verwijdering Handleiding

Wat is HakunaMatata gijzelsoftware-virus?

Het HakunaMatata-virus: achter de grappige naam gaat een gevaarlijke cyberbedreiging verborgen

Het HakunaMatata-virus is een nieuwe malware die bestanden versleutelt en die een populaire uitdrukking van “The Lion King” gebruikt. Hoewel dit mooie gezegde betekent “maak u geen zorgen”, is het slachtoffer worden van gijzelsoftware iets om u hele grote zorgen over te maken. Na een succesvolle infiltratie, neemt de malware de bestanden van de gebruiker in gijzeling.

Deze specifieke gijzelsoftware versleutelt bestanden met behulp van AES256-bit en RSA-2048 encryptie-algoritmen. Het richt zich op het brede scala aan bestanden en voegt aan elk van hen de .HakunaMatata-bestandsextensie toe. Na een snelle data-versleuteling komen de slachtoffers erachter dat het onmogelijk is om hun bestanden te openen. Er is echter een nieuw bestand waarvan ontwikkelaars van de ransomware willen dat de slachtoffers dit lezen. Het is een losgeldbrief genaamd “Herstelt de yako.html-bestanden”.

Hier komen de slachtoffers er achter dat het verwijderen van HakunaMatata niet zal helpen om de beschadigde bestanden te herstellen. Volgens de losgeldbrief moeten de slachtoffers een correcte privé-sleutel krijgen die hun gegevens kan ontgrendelen. De hackers vragen aan de slachtoffers om contact met hen op te nemen via het Bitmessage -systeem en geven gedetailleerde instructies hoe ze dat moeten doen.

We raden u echter niet aan om deze instructie op te volgen. Het is niet alleen een verspilling van tijd, maar kan ook leiden tot geldverlies. Cybercriminelen geven de decryptiesleutel niet gratis. Mensen moeten hem kopen voor een bepaald bedrag. Houd er rekening mee dat er een risico bestaat dat u na de betaling geen decryptiesleutel krijgt. De hacker is wellicht niet bereid om het spel eerlijk te spelen. We willen u ontmoedigen om dit risico te nemen. In plaats daarvan verwijdert u beter HakunaMatata van uw computer en probeert u andere methodes uit om uw data te herstellen.

In de losgeldbrief onthullen hackers niet hoeveel geld ze willen ontvangen voor de decryptiesleutel. De hoogte van het losgeld kan variëren van gebruiker tot gebruiker. Gewoonlijk vragen cybercriminelen tussen de 1 en 3 Bitcoins wat op dit moment overeenkomt met $ 800 tot bijna $ 2500.

De HakunaMatata-gijzelsoftware is voor hetzelfde doel gecreëerd, net zoals elke andere ‘crypto-malware’: om geld afhandig te maken van de gewone computergebruikers of zelfs bedrijven. Hackers weten dat mensen hun bestanden zelden back-uppen; maar echter wel bang zijn om ze te verliezen. Het maakt dit illegale handelen nog eenvoudiger, omdat mensen vaak bereid zijn om belachelijk hoge geldbedragen te betalen om hun foto's, documenten en andere waardevolle gegevens terug te krijgen.

We willen iedereen eraan herinneren dat het beter is om slechte gewoontes te veranderen en op zoek te gaan naar enkele goede backup-oplossingen voor uw data in plaats van ze terug te moeten kopen van de cybercriminelen. Echter, als uw computersysteem toch geïnfecteerd is geraakt met het HakunaMatata-virus, raden we u ten zeerste aan om uw pc te scannen met FortectIntego of met een ander gerenommeerd malware-verwijderingsprogramma. Alleen als u uw computer helemaal reinigt van malware, kunt u gaan denken aan opties om uw data te herstellen.

Kan ik mijn pc beschermen tegen de gijzelsoftware?

Het HakunaMatata gijzelsoftware-virus verspreidt zich met behulp van dezelfde distributiemethoden als andere virussen die bestanden versleutelen: schadelijke spam e-mails en hun bijlagen, exploitkits, valse software-installeerdes en updates. Helaas kan niemand voor de volle 100% beschermd zijn tegen de gijzelsoftware; het is echter sterk aan te bevelen om de online beveiligingstips te volgen. Houd er rekening mee dat het openen van spam e-mails en vooral van hun bijlagen zeer gevaarlijk is.

Het is de belangrijkste verspreidingsmethode van gijzelsoftware. Oplichters kunnen zich voordoen als werknemers van diverse gerenommeerde en bekende organisaties en bedrijven, dus u moet de referenties en het e-mailadres controleren en opzoeken voor de online informatie voordat u de bijlage opent.

HakunaMatata-malware kan ook binnenkomen door uw computer op eventuele beveiligingslekken te controleren. Daarom, is het installeren van gerenommeerde beveiligingsinstrumenten en het up-to-date houden van al uw software ook belangrijk. Ten slotte, blijf uit de buurt van twijfelachtige software en updates die vaak worden aangeboden op onbekende websites of pop-ups.

Hoe kan ik het HakunaMatata-virus van mijn pc verwijderen?

De enige veilige optie voor het verwijderen van HakunaMatata is het kiezen voor de automatische verwijderingsmethode en het uitvoeren van een volledige systeemscan met een anti-malware-programma. Ons team stelt voor in dit geval voor om deze taak over te laten aan FortectIntego of SpyHunter 5Combo Cleaner.

De malware kan echter voorkomen dat u een van deze programma's installeert. Volg in dat geval de onderstaande richtlijnen. Zoals u al te weten bent gekomen, is het niet genoeg om HakunaMatata te verwijderen om de toegang tot uw bestanden terug te krijgen. Aan het einde van dit artikel hebben we enkele tips vermeld die kunnen helpen om ten minste een aantal van de verloren gegane gegevens te herstellen.

Aanbieding
doe het nu!
Download
Fortect Tevredenheid
Garantie
Download
Intego Tevredenheid
Garantie
Compatibel met Microsoft Windows Compatibel met macOS
Wat doe je wanneer het niet lukt?
Als u er niet in slaagde de virus schade te herstellen met Fortect Intego, stel dan een vraag aan ons ondersteuningsteam en voorzie zo veel details als mogelijk is.
Fortect Intego has a free limited scanner. Fortect Intego offers more through scan when you purchase its full version. When free scanner detects issues, you can fix them using free manual repairs or you can decide to purchase the full version in order to fix them automatically.

Manuele HakunaMatata virus Verwijdering Handleiding

Gijzelsoftware: handmatig gijzelsoftware verwijderen in veilige modus

Als het gijzelsoftware-virus van HakunaMatata voorkomt dat u software voor het verwijderen van antivirus- of malwareverwijderingsprogramma's installeert, bijwerkt en uitvoert, volgt u het beste de volgende stappen. Deze instructies helpen u om uw pc opnieuw op te starten in de veilige modus en te starten met de automatische verwijdering van malware.

Belangrijk! →
Een handmatige verwijdering gids zou te ingewikkeld kunnen zijn voor occasionele computergebruikers. Het vereist dat geavanceerde IT-kennis correct worden uitgevoerd (als vitale systeembestanden worden verwijderd of beschadigd, kan dit leiden tot een volledige aantasting van Windows), en het kan ook uren duren om te voltooien. Daarom raden wij je aan de automatische methode hierboven te gebruiken.

Stap 1. Toegang tot veilige modus met netwerken

Handmatige verwijdering van malware kan het beste worden uitgevoerd in de veilige modus. 

Windows 7 / Vista / XP

 1. Klik Start > Afsluiten > Herstart > OK
 2. Wanneer je computer actief wordt, druk dan op de F8 toets (als dat niet werkt, probeer dan F2, F12, Del, enz. – het hangt allemaal af van je moederbord model) meerdere malen totdat je het Advanced Boot Options venster ziet.
 3. Selecteer Veilige Modus met Netwerk in de lijst. Gijzelsoftware: handmatig gijzelsoftware verwijderen in veilige modus

Windows 10 / Windows 8

 1. Klik met de rechtermuisknop op Start en selecteer Instellingen.
  Gijzelsoftware: handmatig gijzelsoftware verwijderen in veilige modus
 2. Scroll naar beneden en kies Update & Security.

  Gijzelsoftware: handmatig gijzelsoftware verwijderen in veilige modus

 3. Kies Herstel aan de linkerkant van het venster.
 4. Scroll nu naar beneden naar het onderdeel Geavanceerd opstarten.
 5. Klik op Nu opnieuw heropstarten.
  Gijzelsoftware: handmatig gijzelsoftware verwijderen in veilige modus
 6. Selecteer Probleemoplossing Gijzelsoftware: handmatig gijzelsoftware verwijderen in veilige modus
 7. Ga naar Geavanceerde opties. Gijzelsoftware: handmatig gijzelsoftware verwijderen in veilige modus
 8. Selecteer Opstartinstellingen.  Gijzelsoftware: handmatig gijzelsoftware verwijderen in veilige modus
 9. Klik op Herstarten.
 10. Klik nu op 5 of klik op 5) Veilige modus met Netwerken inschakelen.  Gijzelsoftware: handmatig gijzelsoftware verwijderen in veilige modus

Stap 2. Sluit verdachte processen af

Windows Taakbeheer is een handig hulpmiddel dat alle processen toont die op de achtergrond draaien. Als malware een proces uitvoert, moet je het afsluiten:

 1. Klik op Ctrl + Shift + Esc op je toetsenbord om Windows Taakbeheer te openen.
 2. Klik op Meer details.
  Gijzelsoftware: handmatig gijzelsoftware verwijderen in veilige modus
 3. Scroll naar beneden naar het gedeelte Achtergrond processen en kijk of er iets verdachts is.
 4. Klik met de rechtermuisknop en selecteer Open bestandslocatie.

  Gijzelsoftware: handmatig gijzelsoftware verwijderen in veilige modus

 5. Go back to the process, right-click and pick End Task.
  Gijzelsoftware: handmatig gijzelsoftware verwijderen in veilige modus
 6. Verwijder de inhoud van de schadelijke map.

Stap 3. Controleer programma Opstarten

 1. Klik op Ctrl + Shift + Esc op je toetsenbord om Windows Taakbeheer te openen.
 2. Ga naar tabblad Opstarten.
 3. Klik met de rechtermuisknop op het verdachte programma en kies Uitschakelen.

  Gijzelsoftware: handmatig gijzelsoftware verwijderen in veilige modus

Stap 4. Verwijder virusbestanden

Malware-gerelateerde bestanden kunnen op verschillende plaatsen in je computer worden gevonden. Hier zijn instructies die je kunnen helpen ze te vinden:

 1. Typ in Windows Zoeken Schijfopruiming in en klik op Enter.

  Gijzelsoftware: handmatig gijzelsoftware verwijderen in veilige modus

 2. Selecteer de schijf die je wilt opschonen (C: is standaard je hoofdschijf en is waarschijnlijk de schijf met de schadelijke bestanden).
 3. Blader door de lijst met te verwijderen bestanden en selecteer het volgende:

  Temporary Internet Files
  Downloads
  Recycle Bin
  Temporary files

 4. Kies systeembestanden opschonen.
  Gijzelsoftware: handmatig gijzelsoftware verwijderen in veilige modus
 5. Je kunt ook zoeken naar andere schadelijke bestanden die verborgen zijn in de volgende mappen (typ deze items in Windows Zoeken en klik op Enter):

  %AppData%
  %LocalAppData%
  %ProgramData%
  %WinDir%

Herstart de pc in normale modus wanneer je klaar bent.

Verwijder HakunaMatata door System Restore te gebruiken

Hieronder kunt u de andere methode uitproberen om uw pc opnieuw op te starten en een volledige systeemscan uit te voeren met uw beveiligingssoftware.

 • Stap 1: Herstart je computer in Safe Mode with Command Prompt
  Windows 7 / Vista / XP
  1. Klik op Start Shutdown Restart OK.
  2. Als je pc actief wordt begin dan meerdere keren te drukken op F8 tot je het Advanced Boot Options venster ziet
  3. Selecteer Command Prompt uit de lijst Selecteer 'Safe Mode with Command Prompt'

  Windows 10 / Windows 8
  1. Druk op de Power knop in het Windows aanmeld scherm. Druk nu op Shift op je toetsenbord en hou ingedrukt, en klik dan op Restart.
  2. Selecteer nu Troubleshoot Advanced options Startup Settings en tenslotte druk op Restart
  3. Zodra je pc actief wordt, selecteer je Enable Safe Mode with Command Prompt in het Startup Settings venster Selecteer 'Enable Safe Mode with Command Prompt'
 • Stap 2: Herstel je systeembestanden en instellingen
  1. Zodra het Command Prompt venster verschijnt, geef je cd restore in en klik op Enter Geef 'cd restore' in zonder aanhalingstekens en druk op 'Enter'
  2. Typ nu rstrui.exe en klik opnieuw op Enter. Geef 'rstrui.exe' in zonder aanhalingstekens en druk op 'Enter'
  3. Als een nieuw venster verschijnt, klik je op Next en seleteer het herstelpunt dat voor de infiltratie van HakunaMatata is. Klik nadien op Next Als het 'System Restore' venster verschijnt, selecteer je 'Next' Selecteer je herstelpunt en klik op 'Next'
  4. Klik nu op Yes om het systeemherstel te starten Klik op 'Yes' en start het systeemherstel
  Zodra je het systeem herstelt hebt naar een vorige datum, moet je FortectIntego downloaden en er je pc mee scannen om er zeker van te zijn dat HakunaMatata succesvol verwijdert werd

Bonus: Herstel je data

De handleiding hierboven wordt verondersteld je te helpen bij het verwijderen van HakunaMatata van je computer. Om je gecodeerde bestanden te herstellen, raden we je aan om de gedetailleerde handleiding te gebruiken die opgesteld werd door zondervirus.nl beveiliging experten

Zodra de HakunaMatata-verwijdering is voltooid, kunt u gaan denken aan oplossingen voor het dataherstel. Als u geen back-ups heeft, is de kans op het herstellen van versleutelde bestanden niet erg groot. U moet deze opties echter toch uitproberen en hopelijk zult u erin slagen om minstens een deel van uw bestanden terug te krijgen. Daarnaast kunt u kopieën van de versleutelde bestanden maken en deze opslaan in een extern apparaat. Misschien zal de gratis decryptiesoftware binnenkort worden vrijgegeven, en kunt u uw persoonlijke bestanden decoderen.

Als je bestanden gecodeerd werden door HakunaMatata, kan je verschillende methodes gebruiken om ze te herstellen

Optie 1: Data Recovery Pro

Het is een automatische manier om uw bestanden te herstellen met behulp van Data Recovery Pro. Deze tool is gemaakt om verloren of beschadigde bestanden te herstellen; Het is echter onlangs bijgewerkt en kan nu enkele van de versleutelde bestanden decoderen. Volg deze stappen om dit gereedschap te gebruiken:

 • Download Data Recovery Pro;
 • Volg de stappen in de Data Recovery Setup en installeer het programma op je computer;
 • Start het en scan je computer op bbestanden gecodeerd door de HakunaMatata ransomware;
 • Herstel ze.

Optie 2: Windows Vorige Versies-functie

Als u de systeemherstelfunctie heeft geactiveerd voorafgaande aan de HakunaMatata gijzelsoftware-aanval, kunt u deze functie gebruiken om afzonderlijke bestanden te herstellen. Houd er rekening mee dat deze methode u niet helpt om alle verloren bestanden terug te krijgen. Als u echter zeer belangrijke documenten kwijt bent, gaat u het beste als volgt te werk:

 • Zoek een gecodeerd bestand dat je moet herstellen en rechter muisklik erop
 • Selecteer “Properties” en ga naar de “Previous versions” tab;
 • Controleer hier alle beschikbare kopieën van het bestand in “Folder versions”. Selecteer de versie die je wil herstellen en klik op “Restore”.

Optie 3: ShadowExplorer

Goed nieuws is dat het HakunaMatata-virus mogelijk geen schaduwvolume-kopieën van de doelbestanden heeft verwijderd. Dus, kan ShadowExplorer u helpen om uw bestanden te herstellen vanaf de schaduwkopieën. Volg deze stappen op:

 • Download Shadow Explorer (http://shadowexplorer.com/);
 • Volg de Shadow Explorer Setup Wizard en installeer deze toepassing op je computer;
 • Start het programma en doorloop het drop down menu in de linker bovenhoek om de schijf van je gecodeerde data te selecteren. Kijk welke mappen er zich bevinden;
 • Rechter muisklik op de map die je wilt herstellen en selecteer “Export”. Je kan ook selecteren waar je het wilt bewaren.

Tenslotte zou je er steeds moten aan denken om je pc te beschermen tegen crupto-ransomware. Om je pc tegen HakunaMatata en andere ransomwares te beschermen, gebruik je best een betrouwbare anti-spyware zoals FortectIntego, SpyHunter 5Combo Cleaner of Malwarebytes

Aanbevolen voor jou

Kies een goede webbrowser en verbeter uw veiligheid met een VPN-tool

Online spionage is de laatste jaren in een stroomversnelling geraakt en mensen zijn steeds meer geïnteresseerd in hoe ze hun privacy online kunnen beschermen. Een van de basismethoden om een beveiligingslaag toe te voegen: kies de meest persoonlijke en veilige webbrowser. Hoewel webbrowsers geen volledige privacybescherming en beveiliging kunnen bieden, zijn sommige veel beter in sandboxing, HTTPS-upgrade, actieve contentblokkering, trackingblokkering, phishingbescherming en vergelijkbare privacygerichte functies. 

Toch is er een manier om een extra beschermingslaag toe te voegen en een volledig anonieme webbrowserpraktijk te creëren met behulp van Private Internet Access VPN. Deze software leidt het verkeer om via verschillende servers en laat zo uw IP-adres en geolocatie in de vorm van een vermomming achter. De combinatie van een beveiligde webbrowser en Private Internet Access VPN laat u toe om te surfen op het internet zonder het gevoel te hebben dat u bespioneerd wordt of dat u het doelwit bent van criminelen. 

Back-upbestanden voor later gebruik, in het geval van een malware-aanval

Softwareproblemen als gevolg van malware of direct gegevensverlies door versleuteling kunnen leiden tot problemen met uw apparaat of permanente schade. Als u over goede, actuele back-ups beschikt, kunt u na een dergelijke gebeurtenis gemakkelijk herstellen en weer aan het werk gaan.

Het is van essentieel belang om updates te maken van uw back-ups na eventuele wijzigingen op het apparaat, zodat u terug kunt keren naar het punt waar u aan werkte wanneer malware iets verandert of problemen met het apparaat gegevens- of prestatiecorruptie veroorzaken. Vertrouw op dergelijk gedrag en maak een dagelijkse of wekelijkse back-up van uw bestanden.

Als u beschikt over de vorige versie van elk belangrijk document of project, kunt u frustratie en problemen voorkomen. Het komt goed van pas wanneer malware uit het niets opduikt. Gebruik Data Recovery Pro voor systeemherstel doeleinden.

Over de auteur
Jake Doevan
Jake Doevan - Het leven is te kort om je tijd te verkwisten aan virussen.

Als deze gratis verwijderingshandleiding je geholpen heeft en je teverden bent over onze dienst, overweeg dan slajblieft om een gift te doen om de dienst verder te laten bestaan. Zelfs het kleinste bedrag stellen wij ten zeerste op prijs.

Contact Jake Doevan
Over het bedrijf Esolutions

Verwijdering gidsen in andere talen