Gevaarlijkheidsmeter:  
  (98/100)

De Rapid-gijzelsoftware. Hoe verwijderen? (Verwijder handleiding)

door Jake Doevan - - | Het type: Ransomware

De Rapid-gijzelsoftware – crypto-malware laat een .rapid-bestandsextensie achter bij ieder gecodeerd bestand

Afbeelding van het Rapid-gijzelsoftware virus

De Rapid-gijzelsoftware is een gevaarlijk bestandscoderend virus dat gebruik maakt van AES-coderingen om gegevens op de doelcomputer te versleutelen. Deze gijzelsoftware markeert beschadigde bestanden met de .rapid-bestandsextensie en laat zien dan de losgeldbrief zien, getiteld:  How Recovery Files.txt of !!! txt the README, voorzien van het rapid@rape.lol e-mailadres dat gebruikt moet worden om contact op te nemen met de ontwikkelaars.

De .Rapid-gijzelsoftware werd voor het eerst eind januari opgemerkt. Momenteel is het virus nog steeds actief en blijft het mensen lastig vallen in Spanje, Frankrijk, de VS en andere landen van de wereld. Daarom raden we u aan extra voorzichtig te zijn, omdat deze malware na het infiltreren van het systeem bestanden codeert en ontoegankelijk maakt. Het belangrijkste verschil tussen dit virus en vergelijkbare bestandscoderende virussen is dat het onopgemerkt op het systeem blijft en nieuwe documenten versleutelt die door de gebruiker zijn gemaakt.

De Rapid-gijzelsoftware infiltreert hoogstwaarschijnlijk het systeem met behulp van social engineering en schadelijke spammails. Op dit moment verspreidt het virus zich onder de naam van de Internal Revenue Service.

Eenmaal binnen brengt het wijzigingen aan in het systeem en begint het met het scannen van het apparaat op zoek naar de gerichte bestandsextensies. Na de succesvolle versleutelingsprocedure, laat de crypto-malware ook een losgeldbrief achter.

Onze IT-specialisten waarschuwen dat criminelen verschillende adressen kunnen gebruiken voor contactdoeleinden. Dat doen ze omdat ze proberen hun identiteit te beschermen en daarom veranderen ze regelmatig de aangeboden e-mailadressen. Momenteel is vastgesteld dat de volgende e-mailadressen zijn gekoppeld aan het Rapid-bestanden-virus:

 • rapid@rape.lol;
 • jpcrypt@rape.lol;
 • fileskey@qq.com;
 • fileskey@cock.li;
 • frenkmoddy@tuta.io;
 • unlockforyou@india.com;
 • support@fbamasters.com;

Onderzoekers hebben vastgesteld dat de gijzelsoftware twee verschillende namen van het tekstbestand gebruikt met instructies voor gegevensherstel. Beide geven echter dezelfde informatie en vragen om contact op te nemen met de oplichters via e-mail:

Hello!

All your files have been encrypted by us
If you want to restore files, write an e-mail – rapid@rape.lol

Toch geeft de losgeldbrief niet veel opties voor gegevensherstel; het is duidelijk dat de criminelen zullen vragen om een ​​bepaalde som geld over te maken. De betaling kan worden ingesteld op basis van het aantal gecodeerde bestanden of hoe snel een slachtoffer een e-mail verzendt. Beveiligingsspecialisten adviseren echter niet om contact op te nemen met de auteurs van het Rapid-virus.

Het probleem is dat niemand kan garanderen dat de boeven een werkende Rapid decryptor hebben of dat ze u deze laten gebruiken, zelfs als u het losgeld betaalt. Zo kunt u uw verlies nog groter maken. Afgezien van de gecodeerde bestanden, kunt u ook nog geld verliezen.

Dus, na de gijzelsoftware-aanval, moet u zich richten op het schoonmaken van uw computer. Gijzelsoftware heeft mogelijk schadelijke codes in de systeemprocessen geïnjecteerd. Als gevolg hiervan is uw apparaat traag en beginnen programma's te crashen. Bovendien maakt malware het systeem kwetsbaar en kan het de achterdeur openen voor andere cyberdreigingen. Dus, om mogelijke schade te voorkomen, kunt u beter uit de buurt blijven van de Rapid-gijzelsoftware.

Probeer alsjeblieft niet zelf kwaadaardige componenten te lokaliseren en te beëindigen. Het is een moeilijke taak. Voor het verwijderen van de Rapid-gijzelsoftware moet u betrouwbare beveiligingssoftware gebruiken, zoals Reimage. Als u problemen ondervindt met het verwijderen van virussen, raadpleegt u de onderstaande instructies.

Hackers doen alsof ze afkomstig zijn van de Internal Revenue Service om de Rapid-gijzelsoftware te distribueren

Onlangs zijn de cybercriminelen die achter het Rapid-virus zitten begonnen met het verzenden van e-mails die afkomstig zouden zijn van de IRS). De Internal Revenue Service is een belastingaangiftebureau uit de VS. De meeste e-mails worden geleverd met a;s onderwerp: 'Please Note – IRS Urgent Message-164' of iets dergelijks.

De nep-mail beweert dat het slachtoffer niet de juiste hoeveelheid belasting aan de overheid heeft betaald en moet compenseren. Vervolgens wordt de gebruiker aangemoedigd om de bijlage te openen met “andere nuttige informatie.” Bovendien geeft de persoon in de e-mail aan dat de belastingbetaler slechts één dag de tijd heeft om contact op te nemen met de belastingdienst, anders zouden er boetes worden opgelegd.

Cybercriminelen maken dus nog steeds gebruik van social engineering om hun slachtoffers zo bang te maken dat heel gehaast contact op gaan nemen met de vermeende autoriteiten. Zodra de gebruiker de bijlage opent, vindt hij of  zij een schadelijk Word-document waarin een slachtoffer macro's moet inschakelen om door te gaan met de installatie. Zodra dat is geïmplementeerd, voert de Rapid-gijzelsoftware zijn schadelijke codering uit.

Gelukkig is het relatief eenvoudig om de zwendel te herkennen die wordt gebruikt om de Rapid-gijzelsoftware te verspreiden. Allereerst neemt de IRS geen contact op met gebruikers via e-mail of sms-berichten. Bovendien moeten we vaststellen dat Internal Revenue Service een Amerikaans orgaan is, het e-mailadres afkomstig is uit het VK en het uitvoerbare bestand in het Duits wordt weergegeven. Let daarom op al deze waarschuwingen.

Andere bekende eigenaardigheden van de verspreiding van gijzelsoftware

Criminelen besteden vaak veel tijd aan het proberen technieken te ontwikkelen waarmee ze computers gemakkelijk kunnen infecteren. Tot nu toe hebben de boeven zeer geliefde malspampampagnes. Ze sturen frauduleuze e-mails met kwaadaardige bijlagen er in. Op deze manier worden mensen misleid om de gijzelsoftware zelf te installeren.

Spammails zijn echter niet de enige manier waarop hackers risicovolle computerinfecties verspreiden. Volgens malware-analisten van LesVirus.fr kan malware in het systeem terechtkomen wanneer gebruikers:

 • illegale inhoud downloaden;
 • nep-programma's of updates installeren;
 • klikken op advertenties die met malware zijn geladen.

U moet dus voorzichtig zijn met inhoud die u downloadt van internet. Zorg er bovendien voor dat al uw software en besturingssysteem up-to-date blijven. Het voorkomt dat malware beveiligingsfouten gebruikt worden om de aanval te starten.

Het installeren van een gerenommeerde antivirus is ook een goede tip voor gijzelsoftware-preventie. U moet echter niet vergeten dat zelfs het meest betrouwbare beveiligingsprogramma u niet volledig kan beschermen tegen cyberbedreigingen als u online niet verantwoordelijk handelt.

Maak de verwijdering van het Rapid-virus eenvoudig

Het is vrij duidelijk dat infecties van het gijzelsoftware-type extreem gevaarlijk zijn. Bestandsversleutelende virussen kunnen zelfs extra schadelijke programma's installeren en het eliminatieproces bemoeilijken. Alleen IT-professionals kunnen de Rapid-gijzelsoftware echter handmatig verwijderen. Anderen moeten hulp krijgen van beveiligingssoftware.

Voor het automatisch verwijderen van de Rapid-gijzelsoftware moet u een antivirusprogramma gebruiken. U kunt Reimage, Malwarebytes MalwarebytesCombo Cleaner of Plumbytes Anti-MalwareMalwarebytes Malwarebytes gebruiken om de eliminatieprocedure nog eenvoudiger te maken. Echter, gevaarlijke computerbedreigingen hebben de neiging om het gebruikers onmogelijk te maken om professionele tools te downloaden voor het verwijderen van malware.

Op dezelfde manier moet u uw computer eerst opstarten in de Veilige modus om de Rapid-gijzelsoftware te verwijderen. Gebruik hiervoor de onderstaande instructies en volg elke stap zorgvuldig. Kort daarna kunt u dan het gegevensherstel uitvoeren. 

Aanbieding
doe het nu!
Download
Reimage (verwijderaar) Tevredenheid
Garantie
Download
Reimage (verwijderaar) Tevredenheid
Garantie
Compatibel met Microsoft Windows Supported versions Compatibel met OS X Supported versions
Wat doe je wanneer het niet lukt?
Als u er niet in slaagde de virus schade te herstellen met Reimage, stel dan een vraag aan ons ondersteuningsteam en voorzie zo veel details als mogelijk is.
Reimage is wordt aanbevolen om de door het virus aangerichte schade te herstellen Gratis scanners laten je toe om te kijken of je pc is geïnfecteerd of niet of je een malware moet verwijderen. Je zal de gelicenseerde versie van Reimage moeten kopen om de malware te verwijderen.
De Rapid-gijzelsoftware snapshot
De Rapid-gijzelsoftware snapshotDe Rapid-gijzelsoftware snapshot

Manuele Rapid virus Verwijdering Handleiding:

Verwijder Rapid door Safe Mode with Networking te gebruiken

Als uw antivirus wordt geblokkeerd door een .rapid-virus, moet u uw computer opnieuw opstarten in de Veilige modus met behulp van Networking. Met deze procedure bereidt u uw systeem voor op de verwijdering van de gijzelsoftware.

 • Stap 1: Herstart je computer in Safe Mode with Networking

  Windows 7 / Vista / XP
  1. Klik op Start Shutdown Restart OK.
  2. Als je pc actief wordt begin dan meerdere keren te drukken op F8 tot je het Advanced Boot Options venster ziet
  3. Selecteer Safe Mode with Networking uit de lijst Selecteer 'Safe Mode with Networking'

  Windows 10 / Windows 8
  1. Druk op de Power knop in het Windows aanmeld scherm. Druk nu op Shift op je toetsenbord en hou ingedrukt, en klik dan op Restart.
  2. Selecteer nu Troubleshoot Advanced options Startup Settings en tenslotte druk op Restart
  3. Zodra je pc actief wordt, selecteer je Enable Safe Mode with Networking in het Startup Settings venster Selecteer 'Enable Safe Mode with Networking'
 • Stap 2: Haal Rapid weg

  Log in op je geïnfecteerde account en start je browser. Download Reimage of andere betrouwbare anti-spyware programma's. Update het voordat je een volledige scan uitvoert en verwijder nadien de bestanden die tot je ransomware behoren en voltooi Rapid verwijdering.

Als je ransomware Safe Mode with Networking blokkeert, probeer dan een andere methode

Verwijder Rapid door System Restore te gebruiken

Als de Veilige modus niet werkt terwijl u probeert om de gijzelsoftware te verwijderen, probeer dan de systeemherstelmethode te gebruiken om een ​​antivirusprogramma te starten:

 • Stap 1: Herstart je computer in Safe Mode with Command Prompt

  Windows 7 / Vista / XP
  1. Klik op Start Shutdown Restart OK.
  2. Als je pc actief wordt begin dan meerdere keren te drukken op F8 tot je het Advanced Boot Options venster ziet
  3. Selecteer Command Prompt uit de lijst Selecteer 'Safe Mode with Command Prompt'

  Windows 10 / Windows 8
  1. Druk op de Power knop in het Windows aanmeld scherm. Druk nu op Shift op je toetsenbord en hou ingedrukt, en klik dan op Restart.
  2. Selecteer nu Troubleshoot Advanced options Startup Settings en tenslotte druk op Restart
  3. Zodra je pc actief wordt, selecteer je Enable Safe Mode with Command Prompt in het Startup Settings venster Selecteer 'Enable Safe Mode with Command Prompt'
 • Stap 2: Herstel je systeembestanden en instellingen
  1. Zodra het Command Prompt venster verschijnt, geef je cd restore in en klik op Enter Geef 'cd restore' in zonder aanhalingstekens en druk op 'Enter'
  2. Typ nu rstrui.exe en klik opnieuw op Enter. Geef 'rstrui.exe' in zonder aanhalingstekens en druk op 'Enter'
  3. Als een nieuw venster verschijnt, klik je op Next en seleteer het herstelpunt dat voor de infiltratie van Rapid is. Klik nadien op Next Als het 'System Restore' venster verschijnt, selecteer je 'Next' Selecteer je herstelpunt en klik op 'Next'
  4. Klik nu op Yes om het systeemherstel te starten Klik op 'Yes' en start het systeemherstel
  Zodra je het systeem herstelt hebt naar een vorige datum, moet je Reimage downloaden en er je pc mee scannen om er zeker van te zijn dat Rapid succesvol verwijdert werd

Bonus: Herstel je data

De handleiding hierboven wordt verondersteld je te helpen bij het verwijderen van Rapid van je computer. Om je gecodeerde bestanden te herstellen, raden we je aan om de gedetailleerde handleiding te gebruiken die opgesteld werd door zondervirus.nl beveiliging experten

Gebruik de volgende handleiding om versleutelde .rapid-bestanden te herstellen. Het biedt verschillende tips die kunnen worden gebruikt om vergrendelde bestanden te deblokkeren en ze opnieuw te gebruiken.

Als je bestanden gecodeerd werden door Rapid, kan je verschillende methodes gebruiken om ze te herstellen

Krijg hulp van Data Recovery Pro

Als u geen back-ups heeft opgeslagen, kunt u dit professionele herstelhulpprogramma gebruiken.

 • Download Data Recovery Pro;
 • Volg de stappen in de Data Recovery Setup en installeer het programma op je computer;
 • Start het en scan je computer op bbestanden gecodeerd door de Rapid ransomware;
 • Herstel ze.

ShadowExplorer kan eventueel nuttig zijn

Als de Rapid-gijzelsoftware niet in staat is gebleken om schaduwvolumekopieën te verwijderen, profiteert u mogelijk van de ShadowExplorer-software en herstelt u daarmee de gecodeerde gegevens.

 • Download Shadow Explorer (http://shadowexplorer.com/);
 • Volg de Shadow Explorer Setup Wizard en installeer deze toepassing op je computer;
 • Start het programma en doorloop het drop down menu in de linker bovenhoek om de schijf van je gecodeerde data te selecteren. Kijk welke mappen er zich bevinden;
 • Rechter muisklik op de map die je wilt herstellen en selecteer “Export”. Je kan ook selecteren waar je het wilt bewaren.

Experts werken momenteel aan Rapid's decryptor.

Tenslotte zou je er steeds moten aan denken om je pc te beschermen tegen crupto-ransomware. Om je pc tegen Rapid en andere ransomwares te beschermen, gebruik je best een betrouwbare anti-spyware zoals Reimage, Malwarebytes MalwarebytesCombo Cleaner of Plumbytes Anti-MalwareMalwarebytes Malwarebytes

Over de auteur

Jake Doevan
Jake Doevan - Het leven is te kort om je tijd te verkwisten aan virussen.

Als deze gratis verwijderingshandleiding je geholpen heeft en je teverden bent over onze dienst, overweeg dan slajblieft om een gift te doen om de dienst verder te laten bestaan. Zelfs het kleinste bedrag stellen wij ten zeerste op prijs.

Contact Jake Doevan
Over het bedrijf Esolutions

Bron: https://www.2-spyware.com/remove-rapid-ransomware.html

Verwijdering gidsen in andere talen