Adwares en browser hijackers staan nu als tweede gerangschikt bij malwares

Adwares and browser hijackers are now in the second place among malwaresDe eerste helft van 2015 kan het tijdperk van adwares en browser hijackers genoemd worden. Beveilignsexperten heeben reeds gemeld dat adware en
hijackers nu tweede staan op de lijst met malwares, terwijl dit einde 2013 nog vijfde en einde 2012 zevende was! Trojanen kunnen nog steeds de populairste dreiging genoemd worden onder de malware maar het is overduidelijk dat adware ongekende hoogtes bereikt heeft.

Hoe we dit kunnen veklaren? Ten eerste met de hulp van zulke potentieel ongewenste toepassingen hebben hackers een grotere mogelijkheid om geld te verdienen. Ze moeten geen computers infecteren met bak Trojanen en proberen geld te stelen van banken die reeds actief technologiën zoasl dubbele authenticatie toepassen. Ze moeten gewoon gebruikers omleiden naar hun gerelateerde sites en hun inkomen ontvangen. Het opduiken van commerciële pop-up advertenties tijdens het surfen lijkt ook niet zo verdacht. Sommige gebruikers blijven gewoon deze advertenties sluiten zonder te beseffen dat hun pc geïnfecteerd is. Jammer genoeg leid dit rechtstreeks tot het verslies van persoonlijk niet identificeerbare informatie die meestal verzamelt wordt door adware en hijackers. Je kan ook omgeleid worden naar dubieuze sites die gebruikt worden om dubieuze programma’s te promoten. Waarom je dit moet aanpakken?

Wat kan je nu helpen te zien of een adware/hijacker zich op je computer verbergt? Het eerste zijn – wijzigingen aan je startpagina en/of standaard zoekmachine. Als je delta-homes.com [delta-homes.com], isearch.omiga-plus.com [isearch.omiga-plus.com], mystartsearch.com [mystartsearch.com] of een andere zoekmachine ontdekt hebt ipv je favoriet, moet je een scan uitvoeren met je anti-virus of anti-spyware. Volgens pc beveiliging analysten zijn dit de meest voorkomende browser hijackers maar er zijn honderden anderen die actief verspreid werden in de eerste helft van 2015. Al deze dreigingen hebben de mogelijkheid om gewijzigde zoekresultaten te tonen en je om te leiden naar de vereiste sites, dus moet je ze mijden.

Het tweede teken van de aanwezigheid van adware of een andere potentieel ongewenste toepassing is het verschijnen van vervelende advertenties. We denken dat er geen enkele gebruiker is die nog nooit Adchoices advertenties gezien heeft tijdens het surfen. Je kan echter ook ‘Reimage’ PC Repair Online, Picexa en gelijkaardige pop-up advertenties opmerken tijdens het zoeken op het net. De gevaarlijkste onder hen zijn deze die melden over ontbrekende updates. Ze beweren dat je programma’s zoals Java, Flash Player, FLV Player, download manager of de browser moet bijwerken. Natuurlijk is dit gewoon een truc om je te overtuigen dat je de ontbrekende updates moet downloaden. In werkelijkheid zijn deze ‘updates’ gewoon andere potentieel ongewenste toepassingen en zelfs virussen.

Tenslotte als er zich een adware of browser hijacker op je pc bevind kan je verdachte vertragingen opmerken in al je browsers. Dit komt omdat deze dreigingen in staat zijn om hun eigen componenten toe te voegen aan elke browser die ze vinden op het systeem.

Wij geloven echter nog steeds dat ransomware dreigingen, zoals Cryptolocker of CTB Locker, nog steeds de gevaarlijkste zijn. Terwijl browser hijackers en adwares achter je rug kunnen werken en je het risico laten lopen op identiteitsdiefstal of de infiltratie van malware, zijn crypto ransomwares in staat om al je bestanden te coderen en hen nutteloos te maken. Elke codering wordt gevolgd door een losgeld dat ofwel $100 of $500 is en zelfs meer…

Over de auteur
Ugnius Kiguolis
Ugnius Kiguolis - Het meesterbrein

Ugnius Kiguolis is een professionele malware analyst die tevens de stichter en eigenaar is van zondervirus.nl. Op dit moment neemt hij over als hoofdredacteur.

Contact Ugnius Kiguolis
Over het bedrijf Esolutions

Lezen in een andere taal
Software
Vergelijk