Malware veroorzaakt sterftes!

Een computervirus kan bedreigender zijn dan u denkt

U kunt zich afvragen of malware echt de dood kan veroorzaken. Hoe overdreven een dergelijke aanname misschien ook lijkt, kan het er inderdaad wel aan bijdragen. Het lijkt erop dat internet vrij recent alleen toegankelijk was voor een klein aantal mensen. Echter, nu het meer en meer onze dagelijkse leven in al zijn aspecten infiltreert, wordt het belang ervan steeds groter.

We worden meer en meer omringd door tal van internetverbindingen, of het nu speelgoed voor kinderen is, slimme deursloten of een slim horloge. Bovendien zijn Wifi-ondersteunde systemen overal aanwezig: in treinstations, parkeerplaatsen, supermarkten en ziekenhuizen. Helaas verhoogt onze afhankelijkheid van een digitaal systeem, ook de kansen op virtuele aanvallen.

Malware causes deaths!

De gevallen van WannaCry, dat wereldwijd verwoesting veroorzaakte, en Locky, onthullen dat malware zich steeds meer richt op ziekenhuizen. Verschillende spoedafdelingen werden gedwongen om patiënten te evacueren of geplande operaties uit te stellen. Bovendien, openden incidenten zoals hetgeen waarbij de vermoedelijke oorzaak van een vliegtuigongeluk een virtuele bedreiging was, ons ook de ogen. Het gaat niet om uw vertrouwelijkheid van gegevens en cyberprivacy, nu een virtuele infectie zich richt op een veel waardevoller gegeven: uw leven.

Door malware-veroorzaakte incidenten zijn niet langer science fiction

Meer dan een jaar geleden, vermoordde een Roemeense man, Marcel Datcu, zijn zoon en leegde daarna zelfmoord na het ontdekken van een NEP-melding op zijn computer. Deze corrupte melding beweerde dat de FBI hem had opgemerkt terwijl hij een porno-site had bezocht en dat hij nu een boete van 70.000 lei (meer dan 18.000 Euro) moest betalen om geen 11 jaar in de gevangenis te moeten doorbrengen.

Dit is het geval van een slachtoffer dat besloot om op een drastische manier aan de straf te ontkomen. Een nep-straf bedacht door ontwikkelaars van gijzelsoftware eigenaars. Voordat hij zijn zoon en zichzelf van het leven beroofde schreef hij een zelfmoordbrief. Hierin stond: ik kan niet voor 11 jaar naar de gevangenis gaan en mijn zoon alleen laten lijden.

Jammer genoeg was dit niet de enige dood veroorzaakt door malware. Er zijn tientallen gelijkaardige voorbeelden bekend die aantonen hoe duister hackers te werk kunnen gaan als ze geld willen aftrochelen van hun slachtoffers. Na het infiltreren van de doel-computers, gebruiken ze intimiderende meldingen om hun slachtoffers ervan te proberen te overtuigen dat ze te maken hebben met overheidsinstanties of andere niet te negeren partijen.

Als een slachtoffer niet over de nodige technische vaardigheden beschikt om te zien welke melding echt is en welke afkomstig is van cyber criminelen, kan hij/zij besluiten om zichzelf van het leven te beroven of zou simpelweg kunnen sterven door een hartaanval.

Goedgelovige internetgebruikers blijven een makkelijk doelwit voor oplichters

Eén van deze slachtoffers is Corrie Santayana (de naam werd gewijzigd en is bekend bij de redactie), die betrokken was bij een ernstige malvertising-campagne die vertrouwde op een 'Blue Screen of Death'. 'Blue Screen of Death' (of BSOD) is een social engineeringstechniek die gebruikt wordt om gewenste inhoud (meldingen, banners, en pop-up advertenties) te tonen terwijl mensen surfen op het internet.

Terwijl sommige slachtoffers makkelijk kunnen besluiten om berichten te negeren als zijnde nep, zijn anderen ervan te overtuigen dat ze specifieke bevelen moeten opvolgen om zichzelf te redden. Corrie dacht dat de melding “Windows Heath is Critical! Do not restart! Please contact Microsoft technicians”, een echte melding van Microsoft was. Na het bellen van de hackers, werd hem verteld dat hij een speciaal ondersteuningspakket moest kopen ter waarde van $1000.

De man wachte niet lang en boekte het geld over om te betalen voor het niet bestaande en vrij dure “softwarepakket”. Jammer genoeg kwam hij er een paar uur achter dat hij zijn geld aan oplichters had gegeven{ref en-4}. Nadat zijn zoon hem verteld had dat hij was opgelicht, stierf de man in zijn woonkamer aan een hartaanval.

Cyber-beveiligingstips om rampzalige gevolgen te voorkomen

Beveiligingsexperten waarschuwen mensen ervoor dat er honderden technieken zijn die gebruikt worden door hackers. Als u zichzelf en de mensen om u heen wilt beschermen (uw ouders, kinderen en andere familieleden), houd u rekening met de volgende tips:

  • als u een systeemwaarschuwing krijgt, zoek dan naar telefoonnummers of e-mailadressen: als er een aanwezig is, dan is het oplichterij
  • bescherm het besturingssysteem met de combinatie van anti-virus- en malware-eliminatietools; Update deze regelmatig
  • gebruik een VPN om de internetverbinding in slimme apparaten te beveiligen
  • haast u niet om eventuele bijlagen die van officiële instellingen zijn ontvangen te openen zonder eerst de identiteit van een afzender te verifiëren; hetzelfde geldt voor telefoongesprekken

Naast digitale assistenten die uw pc en gegevens bewaken, moet u waakzaam blijven. Rationeel denken en voorzichtigheid zijn krachtige wapens in het bestrijden van moderne zwendelpraktijken en online-fraudegevallen.

Over de auteur
Alice Woods
Alice Woods

Ze houdt ervan om gebruikers te leren om virussen te vermijden.

Contact Alice Woods
Over het bedrijf Esolutions

Lezen in een andere taal
Bestanden
Software
Vergelijk